Acasa     Contul Meu     Contact    
Produse BioCasaImbracaminteHranaIngrijireDiverseArhivaContact.

O femeie are tenul pe care il merita!- Gabrielle Bonheur

Va rog, nu incetati niciodata sa va respectati! Cei de langa noi ne vad asa cum ii lasam noi sa ne vada!

 
Cosmetica - moft sau necesitate

Fiecare femeie are un model. Pentru mine o personalitate feminina extrem de interesanta ramane Coco Chanel (Gabrielle Bonheur). Ea a exprimat intr-un mod sugestiv un mare adevar: femeia are varsta pe care o merita.
Nu irositi ce v-a dat natura, ci dimpotriva cultivati si veti fi recompensate.
Nu trebuie sa cheltuiti sume mari sau foarte mari pe produse, pentru ca un produs cosmetic bun este acela care ti se potriveste, nu cel mai scump.


As vrea sa va vorbesc acum despre produsele cosmetice organice.
Daca un produs cosmetic are un continut de cel putin 2% ingrediente naturale este clasificat ca natural. Logic, restul de 98% poate sa includa orice fel de produse, inclusiv chimicale.
In momentul de fata nu exista o legislatie care sa reglementeze procesele de fabricare a produselor naturale.
Produsele cosmetice organice au un altfel de statut, ele sunt conditionate de respectarea unor reguli stricte verificate de catre organismele de certificare organica( ecologica sau biologica).
In Europa functioneaza Soil Association (Anglia), Ecocert (Franta), ICEA (Italia), BDIH (Germania)
Un produs cosmetic organic trebuie sa contina minim 95% ingrediente organice, sa nu contina SLS (lauril sulfat de sodiu) si compusi de origine petrochimica. In procesul de obtinere a ingredientelor nu sunt implicate tehnici care folosesc radiatii, modificari genetice, pesticide sau ingrasaminte chimice.
Produsele cosmetice organice sunt fabricate din materii prime certificare ca fiind cultivate biodinamic sau crescute in mod natural in zone salbatice, recoltate cu moderatie. Recoltarea plantelor oferite de natura se face in mod etic (doar plantele ajunse la maturitate si se lasa in urma mereu o cantitate suficienta de plante, astfel incat sa nu se prejudicieze ecosistemul).
Prelucrarea materiilor prime se face fara a inlatura proprietatile biologice si la temperatura care nu depaseste temperatura corpului. Aceasta are ca scop pastrarea activitatii enzimelor.
Astfel, cosmeticele organice pastreaza nu doar personalitatea individuala a plantei ci si toata complexitatea interactiunilor dintr-un amestec de plante, actionand ca un produs viu care interactioneaza cu pielea noastra. Cosmeticele organice sunt fabricate manual. Din toate aceste motive sunt diferite de celelalte produse cosmetice de pe piata prin parfum, culoare si textura.
Ele vor avea parfumul plantelor continute, o textura neuniforma (care nu afecteaza calitatea), iar culoarea poate diferi in functie de anotimpul in care s-au facut recoltarile. In general au culoarea ingredientului principal.
Produsele naturale 100% ne aduc parfumul, culoarea si atingerea naturii.                                 

Trebuie sa invatati sa recunoasteti un produs organic dupa eticheta.
Veti gasi sigla organului de certificare doar pe produsele care contin cel putin 95% ingrediente organice (raportat la masa totala exclusiv apa si continutul de sare-NaCl).
Produsele cosmetice care contin mai putin de 95% ingrediente organice, dar mai mult de 70% nu prezinta sigla de certificare pe eticheta, dar eticheta de pe fata produsului mentioneaza trei  dintre ingredientele specifice, naturale.
Produsele cosmetice care contin mai putin de 70% ingrediente organice, nu prezinta sigla de certificare, iar ingredientele sunt enumerate in ordinea descrescatoare a concentratiei. In aceasta categorie intra si produsele naturale (peste 2% ingrediente naturale).
De multe ori efectul componentelor naturale este corupt de prezenta substantelor chimice folosite pentru stabilizare sau conservare.

Etichetele pot fi si inselatoare pentru ca pot mentiona un ingredient  natural, dar care sa nu aiba provenienta organica.
Din pacate, nu exista nici o autoritate care sa reglementeze conceptul de natural sau organic. Exista, insa organisme internationale de certificare, recunoscute, care guverneaza folosirea atributului de certificat organic.
Aceste organisme sunt independente si opereaza dupa standarde internationale stricte.
Procesul de fabricare a cosmeticelor este monitorizat incepand cu semintele plantei, cum sunt crescute plantele, cum sunt recoltate, depozitate, transportate si apoi procesate.

Printre ingredientele chimice de evitat intr-un produs cosmetic se numara: SLS,  parafina, ftalati, parabeni, alcool izopropil, formaldehida.
SLS ( lauril sulfat de sodiu) este un agent de spumare dur, care poate irita pielea si ochii sau poate produce eczeme.
Parafina este un produs chimic derivat din petrol si poate provoca decolorari si iritatii ale pielii; mai este cunoscut si ca ulei mineral.
Ftalatii sunt compusi chimici, folositi pentru stabilizarea parfumurilor si pentru a face materialele plastice flexibile. Se gaseste si in linoleum si in jucarii.
Paraben este un conservant foarte des utilizat in industria cosmetica. Poate provoca dereglari hormonale, cancer, probleme de fertilitate si poate afecta dezvoltarea fetusului.
Alcool  izopropil este un compus chimic care altereaza stuctura pielii, permitand altor chimicale sa penetreze pielea. Poate provoca iritatii si eczeme.
Formaldehida este un conservant chimic foarte ieftin.

Nu este de dorit sa puneti pe fata, sistematic, produse cu un astfel de continut. Exista alternative si nu sunt noutati, au existat dintotdeauna, sunt langa noi.

Comentariu trimis de :
Tatiana
Interesant articolul. Referitor la forrmaldehida, substanta este genotoxica, de aceea trebuie evitata sau limitata corspunzator.


Adaugati Comentariu:

Ultimele articole


Ultimele stiri


Ultimele comentarii©2009 . All rights reserved. WebDesign si Gazduire Web de: www.siteuriweb.eu