Acasa     Contul Meu     Contact    
Produse BioCasaImbracaminteHranaIngrijireDiverseArhivaContact.
“Alimentatia este cel dintai medicament“¯.O hrana corecta si echilibrata este cheia pastrarii sanatatii si a combaterii bolilor.
S-a dovedit ca bolile cardiovasculare si cancerele sunt legate de felul in care ne hranim. De asemenea, diabetul, osteoporoza, obezitatea.
Baza unei alimentatii corecte este echilibrul, varietatea si moderatia.
Ce este o hrana echilibrata? Care sunt obiceiurile alimentare corecte?
Bune intrebari, hai sa gasim raspunsurile!




Varza murata?!






In ultimii ani am renuntat sa mai pun varza, se manca putin si deranjul de a o pune si a face curat primavara era prea mare. Cred insa ca imi voi revizui decizia si iata de ce: varza este mai valoroasa murata decat proaspata!
In afara faptului ca ea contine o cantitate mare de fibre, vitamine, microelemente, saruri minerale, este singurul produs vegetal in care gasim vitaminele B-12 si U.
Ceea ce este foarte interesant, este faptul ca prin murare calitatile ei sporesc.
In urma fermentarii zaharurilor, apare acidul lactic, foarte important in formarea unei flore intestinale sanatoase. Varza murata contine mai multa vitamina C decat cea proaspata, lucru deloc de neglijat avand in vedere rolul de antioxidant al acesteia.
Se regasesc in varza murata acidul ascorbic, acidul folic, fermenti lactici.


Toate acestea au facut ca, de-a lungul timpului, sa fie considerata un aliment si un foarte bun remediu pentru sanatate.
Consumata gatita, sub forma de salata sau zeama de varza( moare de varza), este diuretica, revitalizanta, antianemica. Are un efect detoxifiant remarcabil, sub forma de moare si curata foarte bine tractul digestiv, sub forma de frunze( continutul de fibre!).
Consumata sistematic si in cantitati moderate, ajuta la controlul greutatii corporale, intareste sistemul imunitar, ajuta in lupta impotriva cancerului, are efect antiambatranire si mai nou , nutritionistul croat Dr. Lejla Kazinic Kreho, evidentiaza efectul afrodisiac.
Remarcabil este faptul ca prin gatire( prelucrare termica), nu-si pierde calitatile, dar este de folos si sub forma de comprese sau cataplasme.
In cazul acumularii in organism a toxinelor provenite din activitatea bacteriilor de putrefactie si a fermentatiei intestinale, fie la nivelul ficatului, rinichilor sau articulatiilor, un remediu posibil, ieftin si care nu ingrasa este varza murata. Are efect benefic si in astm bronsic, paradontoza, arsuri la stomac in gastrita hipoacida, iar sub forma de moare in litiaza biliara, giardioza, hemoroizi, avitaminoza, astenie, ragusala, diabet, afectiuni hepatice. In acest ultim caz se recomanda amestec din suc de rosii si moare, parte la parte.
Pentru uz extern:
“¢    febra- se aplica varza tocata pe talpi, se izoleaza cu folie impermeabila, apoi se pun sosete, mai ales in cazul copiilor.
“¢    rani, arsuri, inflamatii-se paseaza varza murata si se pun cataplasme pe locul afectat.
“¢    acnee- foaia de varza murata se pune compresa pe zona afectata, apoi se spala bine.
“¢    dureri de cap-varza murata se infasoara in tifon si se pun comprese dupa urechi sip e tample.
Am selectat pentru dumneavoastra retete de murat varza de vara si varza de toamna, pe care le puteti gasi pe siteul  www.gastronomicus.ro
Chiar daca este un aliment cu multe calitati, nu consumati mai mult de 2-3 ori pe saptamana, pentru ca scade absorbtia de iod si va poate afecta functionarea corecta a tiroidei.


                                                                                                   


Adaugati Comentariu:









Ultimele articole


Ultimele stiri


Ultimele comentarii



Ā©2009 . All rights reserved. WebDesign si Gazduire Web de: www.siteuriweb.eu