Acasa     Contul Meu     Contact    
Produse BioCasaImbracaminteHranaIngrijireDiverseArhivaContact.
“Alimentatia este cel dintai medicament“¯.O hrana corecta si echilibrata este cheia pastrarii sanatatii si a combaterii bolilor.
S-a dovedit ca bolile cardiovasculare si cancerele sunt legate de felul in care ne hranim. De asemenea, diabetul, osteoporoza, obezitatea.
Baza unei alimentatii corecte este echilibrul, varietatea si moderatia.
Ce este o hrana echilibrata? Care sunt obiceiurile alimentare corecte?
Bune intrebari, hai sa gasim raspunsurile!




Sfecla rosie, aliment-medicament

Sfecla rosie face parte dintre acele alimente a caror valoare nutritiva si terapeutica le ridica la rangul de legenda.
Este o leguma foarte raspandita in zilele noastre. Soiurile moderne provin dintr-un soi salbatic originar de pe malurile bazinului mediteranean.
Unele surse spun ca este cunoscuta de 4 milenii si se cultiva in Babilon si Assiria mai ales pentru gustul frunzelor sale, apoi si pentru radacina.
Era foarte pretuita in Grecia si Roma antica.

                                                                     
Exceleaza in continutul de fier, dar si potasiu, magneziu, vitamine, fibre vegetale insolubile. Are un continut foarte valoros de antioxidanti ca bioflavonoide, batalaina (pigmentul care da culoarea rosie), luteina, zeaxantina. Prin bogatia sa de principii active, sfecla este utila inca inainte de nastere, hranind si protejand fatul. Ideal ar fi sa o consumam in stare cruda, doar ca asa gustul sau este discutabil; cu putina vointa si perseverenta, va veti obisnui.
Fiarta este mai placuta, dar calitatile nutritive scad.
Cruda se poate prepara sub forma de salate de cruditati, in amestecuri de 1:2 sau 1:3 cu alte legume ca morcovi, telina, salata verde, varza alba sau rosie si frunze de patrunjel. De asemenea se poate bea suc proaspat de sfecla in combinatii de legume si fructe.
Se pot prepara supe si borsuri de sfecla, dar pentru a pierde cat mai putin din pretiosul pigment rosu, se recomanda sa o fierbeti in coaja si numai pana cand poate fi intepata cu furculita.


Este bine de stiut ca in sfecla cruda, substantele continute sunt atat de puternice, incat dozarea se face cu grija pentru a nu genera disconfort (100-150g pe zi timp de 2 saptamani, maxim 2 luni).
O reteta simpla si usor de tolerat este urmatoarea: sfecla fiarta se rade pe razatoarea mare; se adauga 2-3 radacini de hrean ras pe razatoarea mica, sare, ulei de masline si putina miere. Se omogenizeaza bine totul si se pune intr-un borcan inchis ermetic. Se pastreaza la frigider cel mult 2 saptamani. Se consuma moderat ca salata, avand efecte benefice in raceli, bronsite, afectiuni renale, dar si ca stimulent digestiv sau in prevenirea unor tulburari digestive.
De Craciun si de Paste este un ajutor important, dupa perioada de post. E bine sa nu va lipseasca de la masa.
Continutul mare de vitamine C, A, B1 si B2, dar si de fibre si bioflavonoide recomanda sfecla rosie in preventia si chiar tratarea unor forme de cancer ca leucemia, cancerul pulmonar, colo-rectal, gastric, de prostata sau mamar.
Studii importante in acest sens au facut cercetatorul maghiar Alexander Ferenczi, care a evidentiat efectele antitumorale puternice ale sfeclei crude si nutritionistul austriac Rudolf Breuss care a tratat cu succes 45000 de cazuri de cancer.
Betalaina continuta in sfecla cruda creste elasticitatea vaselor de sange, ajutand la prevenirea varicelor, dar si la sanatatea aparatului cardiovascular, impreuna cu potasiu si magneziu.
Luteina si zeaxantina incetinesc degenerescenta maculara.
Fierul, magneziul si vitamina B6 stimuleaza formarea de globule rosii, astfel ca in anemii se pot face cure de sfecla rosie cruda, mancand 150g la fiecare 2-3 zile, timp de o luna.
Principiile active din acest aliment natural ajuta la regenerarea celulelor hepatice, fiind recomandat in hepatite cronice.
Substantele continute ajuta la detoxifierea organismului, actionand in sensul diurezei, transpiratiei si reglarii tranzitului intestinal.
Daca nu sunteti obisnuiti cu sfecla, incepeti sa consumati cantitati mici, apoi moderate pentru ca in cazul celor care nu asimileaza anumiti nutrienti poate aparea fenomenul de colorare a urinei. La consumul unor cantitati mari, ca urmare a unui efect crescut de detoxifiere, puteti avea greturi. In cazuri foarte rare se pierde vocea temporar.
Sfecla este un aliment-medicament, dar “leacul nu-i cu sacul”, deci fiti moderati.


Adaugati Comentariu:









Ultimele articole


Ultimele stiri


Ultimele comentarii



Ā©2009 . All rights reserved. WebDesign si Gazduire Web de: www.siteuriweb.eu