Acasa     Contul Meu     Contact    
Produse BioCasaImbracaminteHranaIngrijireDiverseArhivaContact.
“Alimentatia este cel dintai medicament“¯.O hrana corecta si echilibrata este cheia pastrarii sanatatii si a combaterii bolilor.
S-a dovedit ca bolile cardiovasculare si cancerele sunt legate de felul in care ne hranim. De asemenea, diabetul, osteoporoza, obezitatea.
Baza unei alimentatii corecte este echilibrul, varietatea si moderatia.
Ce este o hrana echilibrata? Care sunt obiceiurile alimentare corecte?
Bune intrebari, hai sa gasim raspunsurile!




Se coc rosiile!

Tomata, patlagica rosie sau rosia este o leguma foarte apreciata vara, cand este sezonul ei, adica acum. E timpul sa-i scoatem in evidenta calitatile si sa ne bucuram de toate beneficiile ei, iar daca este un produs bio, cu atat mai bine pentru consumator!
Stiti ca este o planta perena, anuala si care se cultiva foarte mult si la noi in tara.
Denumirea stiintifica este solanum lycopersicum, este ruda cu ardeiul, vanata si cartoful. Locul de origine este din Mexic pana in Peru, dar se cultiva in toate zonele cu clima temperata.
Consumam cu mare placere fructul acestei plante, dar stim sa-l apreciem corect?
In stare proaspata, rosia contine minerale (potasiu, fosfor, calciu), vitamine (B1, B2, B3, B6, retinol, acid folic, E), acid glutamic (cel care ii da gustul specific, numit umami), licopen.


Regulile gastronomiei ne recomanda sa curatam de coaja rosiile pe care le folosim la gatit in supe, sosuri sau mancaruri. Avem aici dovada ca nu tot ce-i frumos este sanatos, vreau sa spun ca indepartand coaja se pierde o cantitate importanta de licopen. Licopenul este punctul forte al rosiei; el este un carotenoid cu actiune antioxidanta si anticancerigena, cu efecte deosebite in prevenirea cancerului de prostata. Licopenul este concentrat in coaja de rosie! Ceea ce este foarte interesant si de mare folos, este faptul ca in urma prelucrarii termice a rosiei, licopenul devine mai activ biologic, deci liber la bulion sau suc de rosii! Peste iarna, rosiile se mai pot pastra uscate, in ulei de masline (se gasesc in magazinele grecesti), fiind foarte potrivite in salate.
Ca urmare a continutului lor, rosiile proaspete sunt dincolo de valoarea lor de aliment, un remineralizant foarte bun, diuretic si laxativ natural, un ingredient valoros in curele de slabire, dar si un mijloc de preventie a bolilor de inima (fluidizeaza sangele) si a complicatiilor acestora.
Spuneam ca prin gatire, rolul lor protector se accentueaza pentru ca licopenul devine mai activ biologic, acesta fiind un motiv suficient de serios de a nu indeparta coaja rosiei.
Rosiile in combinatie cu broccoli, se potenteaza reciproc in actiunea lor de preventie a cancerului de prostata. Este bine de stiut ca licopenul din rosii protejeaza si impotriva efectului cancerigen al radiatiei solare.
Substantele active din rosii accelereaza arderea grasimilor, ajutand la mentinerea greutatii corporale optime si aduc beneficii si tenului, prin aplicarea de masti cosmetice.
Sunt gustoase si foarte sanatoase, iar daca doriti sa le accentuati gustul, presarati putina (putina!) sare.

                                                                     


Adaugati Comentariu:









Ultimele articole


Ultimele stiri


Ultimele comentarii



Ā©2009 . All rights reserved. WebDesign si Gazduire Web de: www.siteuriweb.eu