Acasa     Contul Meu     Contact    
Produse BioCasaImbracaminteHranaIngrijireDiverseArhivaContact.
“Alimentatia este cel dintai medicament“¯.O hrana corecta si echilibrata este cheia pastrarii sanatatii si a combaterii bolilor.
S-a dovedit ca bolile cardiovasculare si cancerele sunt legate de felul in care ne hranim. De asemenea, diabetul, osteoporoza, obezitatea.
Baza unei alimentatii corecte este echilibrul, varietatea si moderatia.
Ce este o hrana echilibrata? Care sunt obiceiurile alimentare corecte?
Bune intrebari, hai sa gasim raspunsurile!




Rubarba

Am intalnit-o demult, in Transilvania, in gradina socrilor mei, dar nu o mai foloseau si nu mi-am facut o imagine prea clara. Stiam ca se acreste ciorba cu ea, asa cum noi foloseam corcodusele verzi. Intre timp mi-au trecut prin fata ochilor tot felul de retete culinare cu rubarba. Acum o gasim in hipermarketuri si m-am gandit sa aflu ceva mai multe despre aceasta planta.
Am aflat ca este una dintre cele mai vechi plante medicinale, cunoscuta si folosita de chinezi cu 3000 de ani i.C. De altfel locul de origine este Nordul Chinei si Podisul Tibetului. Drumul ei catre Europa a urmat trei cai: Turkistan-Marea Caspica-Rusia, Persia-Siria, India-Marea Rosie-Alexandria.


Rubarba, reventul sau Rheum Rhabarbarum este o planta erbacee inalta, cu frunze mari si flori purpurii.
Ca aliment se folosesc doar petiolii de frunze, iar ca medicament, rizomii plantelor mai batrane de 8 ani. Frunzele sunt toxice, ca urmare a continutului mare de acid oxalic, in schimb au rol decorativ in gradinile in care creste planta.
Rubarba contine vitamina A, dar mai ales C; contine minerale ca fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc si calciu in cantitate destul de mare, Este foarte important faptul ca nu contine sodiu. De asemenea sunt prezenti polifenoli, a caror biodisponibilitate creste foarte mult cand planta este prelucrata termic. In acest sens, cercetatori scotieni de la Centrul de Studiu al Culturilor Agricole (SCRI), cauta formule de medicamente pe baza de pulbere de rubarba pentru tratamentele impotriva cancerului, mai ales a formelor de leucemie.
Prin proprietatile sale terapeutice, rubarba (extractele din rizomi) este un bun laxativ, antiasmatic, antiinflamator, diuretic, digestiv, curata ficatul si este adjuvant in curele de slabire ca urmare a actiunii sale detoxifiante.
Tratamentele cu extracte de rubarba se recomanda a se face numai la indicatiile unui specialist, existand si contraindicatii. Domnul dr biochimist Eugen Giurgiu, atrage atentia asupra faptului ca  nu este indicat in cazul bolnavilor care prezinta constipatie cronica asociata cu procese inflamatorii, hemoroizi, cistita, obstructie intestinala, artrita, boli reumatice.



                                                           
Cat priveste prezenta rubarbei in domeniul culinar, lucrurile stau mult mai simplu. Se consuma, spuneam, doar petiolul frunzei, care se curata de pielita de la suprafata si se prepara. Apogeul in gastronomie, l-a atins in secolul XVIII, fiind folosita pentru prepararea unor aperitive, garnituri pentru carne sau legume, dar mai ales pentru deserturi. Indiferent de reteta, cel mai usor se integreaza in felurile de mancare, coapta usor.
Puteti adauga rubarba proaspata, tocata marun in cremele tartinabile aperitive. In gastronomia engleza, sosurile de rubarba sunt deosebit de apreciate. Foarte placut pe timp de vara, este compotul de rubarba, la fel ca si inghetata sau placinta cu rubarba.
Ne putem bucura de aceasta planta in perioada mai-iunie, cand este optimul recoltarii petiolilor, mai tarziu capatand gust amarui. Daca doriti sa va faceti o rezerva de iarna, cel mai sigur este sa o conservati in stare fiarta sau coapta.
De primavara pana toamna ceea ce ramane la fel de util, este ...decorul, frumusetea ei ca planta decorativa.

                                                                                                                                                                  


Adaugati Comentariu:









Ultimele articole


Ultimele stiri


Ultimele comentarii



Ā©2009 . All rights reserved. WebDesign si Gazduire Web de: www.siteuriweb.eu