Acasa     Contul Meu     Contact    
Produse BioCasaImbracaminteHranaIngrijireDiverseArhivaContact.
“Alimentatia este cel dintai medicament“¯.O hrana corecta si echilibrata este cheia pastrarii sanatatii si a combaterii bolilor.
S-a dovedit ca bolile cardiovasculare si cancerele sunt legate de felul in care ne hranim. De asemenea, diabetul, osteoporoza, obezitatea.
Baza unei alimentatii corecte este echilibrul, varietatea si moderatia.
Ce este o hrana echilibrata? Care sunt obiceiurile alimentare corecte?
Bune intrebari, hai sa gasim raspunsurile!




Plante aromatice in bucataria romaneasca



Plantele aromatice traditionale din bucataria romaneasca sunt patrunjelul, leusteanul, mararul, telina.
Toate sunt de origine mediteraneana si sunt cunoscute pe teritoriul tarii noastre de pe vremea dacilor. Remarcabil este faptul ca toate sunt deosebit de valoroase, din punct de vedere terapeutic, incat e greu de spus daca sunt mai mult aliment sau medicament. Pentru rafinamentele culinare, va invitam pe www.gastronomicus.ro, iar acum vom incerca sa evidentiem beneficiul in sanatate adus de fiecare dintre ele.
Este bine de stiut ca potentialul benefic maxim, il dau frunzele proaspete si nu se recomanda prelucrarea termica, pentru ca acesta scade dramatic.


Patrunjelul este cel mai raspandit si de la el se foloseste atat frunza, cat si radacina. Frunza de patrunjel proaspata contine multe principii active, astfel incat, folosit in doze corespunzatoare, are efecte terapeutice  excelente.
Se pot prepara din aceasta frunza suc, salata si vin.
Pentru sucul de patrunjel, se ia o legatura mare de frunze, la care se adauga 4 linguri de apa si se paseaza in blender; se lasa o jumatate de ora la macerat, dupa care se filtreaza si se consuma comform prescriptiilor. Se poate pastra la frigider cel mult 4 ore. Pentru a se bea mai usor, se dilueaza cu suc de morcovi (20-30ml suc de patrujel la un pahar de suc de morcovi) si se administreaza de 3 ori pe zi.
Salata de patrunjel se prepara din patrunjel verde tocat fin, suc de lamaie, ceapa, rosii si ulei de masline. Aceasta reteta se numeste salata tabbuli, in bucataria araba. Se consuma zilnic timp de 14 pana la 60 de zile.
Vinul de patrunjel se prepara adaugand 20 de tulpini de patrunjel, cu frunze intr-un litru de vin si 2 linguri de otet. Se lasa 7 zile la macerat, dupa care se filtreaza si se adauga 300g miere de albine. Se depoziteaza in sticle si se inchid bine. Se consuma un paharel inainte de mese.
Afectiunile in care este recomandat patrunjelul sunt:
“¢    ateroscleroza, care apare la marii consumatori de carne, isi gaseste un remediu in salatele de patrunjel, asociate cu carnea.
“¢    hipertensiunea arteriala, poate fi controlata mai usor consumand zilnic in mancare frunze de patrunjel, care au efect diuretic si vasodilatator.
“¢    litiaza biliara poate fi ameliorata cu suc de patrunjel.
“¢    hepatita virala poate folosi ca adjuvant frunza de patrunjel pentru efectul sau hepatoprotector datorat clorofilei.
“¢    anorexia este combatuta cu succes cu sucul sau vinul de patrunjel, care actioneaza ca un tonic digestiv.
“¢    halena dispare mestecand cateva fire de patrunjel, sistematic.
“¢    pentru intarirea sistemului imunitar, se recomanda consumul de salate de patrunjel.
“¢    bolnavii de astm bronsic este bine sa consume zilnic, in mancare minimum 30g de frunze de patrunjel.
“¢    frunza de patrunjel este un adjuvant si in cazul bolilor canceroase.
“¢    prin efectul sau estrogen, ajuta in ameliorarea simptomelor postmenopauza.
“¢    guta si reumatismul sunt ameliorate ca urmare a efectului diuretic, depurativ si antiinflamator.
“¢    prin continutul sau de antioxidanti, patrunjelul aduce beneficii in lupta impotriva imbatranirii si in afectunile cardiovasculare.
Si in infrumusetare este folosit, avand efect de albire a tenului cu pete. V-am pus la dispozitie retete de produse cosmetice de casa in care apare si frunza de patrunjel, Ingrijire-Cosmetice.
Si in cazul leusteanului, principiile active sunt concentrate in frunze. Pentru calitatile terapeutice se folosesc frunzele proaspete, uleiul de leustean, precum si ceaiul de seminte de leustean.
Frunzele proaspete se pot adauga in mancare, aceasta generand o actiune preventiva, sau se poate prepara suc din frunze pentru actiuni mai rapide. Sucul se prepara ca si in cazul celui de patrunjel si se administreaza tot in combinatie cu cel de morcovi, un pahar pe zi baut in 2-3 portii, timp de 2 saptamani. Calmeaza tusea si amelioreaza bronsitele.
Pentru scaderea apetitului, se recomanda sa mestecati cateva frunze de leustean, cu 30 de minute inainte de masa.
Se mai poate prepara suc de leustean si in felul urmator: o legatura de leustean se amesteca intr-un pahar de apa calda si se lasa 4 ore la temperatura camerei, dupa care se filtreaza si se bea. Se mai prepara plamadeala de leustean: frunzele tocate marunt se aseaza intr-un borcanel, astfel incat sa ocupe 3 sferturi din volum; se completeaza cu vin. Se inchide ermetic si se lasa 2 saptamani, dupa care se filtreaza. Se beau 1-2 linguri inainte de masa.
Principiile active din frunza de leustean, il recomanda pentru afectiuni ale aparatului respirator, reno-urinar, imunitar; scade tensiunea arteriala si stimuleaza diureza. Cele mai eficiente sunt sucurile, dar si ceaiul de seminte calmeaza rapid durerile de stomac.

Daca v-ati patat pielea cu vopsea de par, frecati zona cu frunze zdrobite.
Frunza de marar proaspata sau extactele din ea sunt recomandate in:
“¢    afectiuni digestive de tipul indigestie, hipoaciditate, colita, gastrita, balonari, flatulenta, voma.
“¢    dureri de cap (este suficient sa mestecati 2-3 tulpini de marar).
“¢    astenie nervoasa (tonic nervos)
“¢    diuretic, combate calculoza,infectiile urinale
“¢    combate celulita
“¢    prin continutul de fitoestrogeni are efecte asupra frumusetii, feminitatii; totodata regleaza ciclul menstrual si reduce disconfortul aparut in perioada de menopauza.
“¢    stimuleaza secretia lactica, imbunatateste calitatea laptelui matern si are efect anticolici.
Sub forma de tinctura, poate reduce inflamatiile si previne aparitia cancerului.
Frunza de telina, prin calitatile sale, previne problemele digestive, regleaza apetitul si imbunatateste metabolismul.
Sucul de frunze de telina se prepara punand o legatura de frunze in 10 linguri de apa si lasand la macerat o jumatate de ora; dupa care se filtreaza si se consuma imediat. Daca nu va place gustul, diluati cu suc proaspat de morcovi. Se recomanda un sfert de pahar, de 3 ori pe zi.
Vinul de telina se obtine din: 2 legaturi de frunze, 1 litru de vin, o lingurita seminte de telina, o lingurita scortisoara, care se lasa la macerat 7 zile. Se adauga 300g miere de albine si dupa ce s-a dizolvat, se filtreaza. Se bea inainte de masa, fiind recomandat ca tonic psihic, antidepresiv, diuretic, tonic digestiv.
Principiile active din frunzele de telina sunt benefice pentru combaterea hipertensiunii arteriale, ischemie cardiaca, infectii bacteriene, oboseala cronica, impotenta sau frigiditate, reumatism, astm bronsic, calculi renali sau biliari.
Dupa cum vedeti, avem o dilema: mai mult aliment sau mai mult medicament?
Oricum ar fi, este in folosul nostru!


                                                                       

Comentariu trimis de :
Ela
In trecut erau mult mai multe plante aromatice folosite in bucatarie. Comunismul a distrus insa acest lucru si acum se revine incet la plante aromatice autohtone si mirodenii.

Comentariu trimis de :
RASPUNS
As fi incantata si recunoscatoare daca ne-ai spune mai multe. Sunt convinsa ca cititoarele sunt interesate de astfel de informatii, iar Biologicus te va gazdui cu drag!


Adaugati Comentariu:









Ultimele articole


Ultimele stiri


Ultimele comentarii



Ā©2009 . All rights reserved. WebDesign si Gazduire Web de: www.siteuriweb.eu