Acasa     Contul Meu     Contact    
Produse BioCasaImbracaminteHranaIngrijireDiverseArhivaContact.
“Alimentatia este cel dintai medicament“¯.O hrana corecta si echilibrata este cheia pastrarii sanatatii si a combaterii bolilor.
S-a dovedit ca bolile cardiovasculare si cancerele sunt legate de felul in care ne hranim. De asemenea, diabetul, osteoporoza, obezitatea.
Baza unei alimentatii corecte este echilibrul, varietatea si moderatia.
Ce este o hrana echilibrata? Care sunt obiceiurile alimentare corecte?
Bune intrebari, hai sa gasim raspunsurile!




Merele

In general, imi place sa merg le piata. Hipermarketurile nu-mi ofera bucuria acestui lucru simplu, cumpararea unor produse naturale de la producatori, discutiile cu ei despre vreme, greutati, recomandarile lor...
Piata este colorata, vie, zambitoare si prietenoasa. Piata are ceea ce se cheama caracter, personalitate. Aici sunt flori, acolo salata, dincolo ardei iuti, funii de ceapa, bors de casa si cate si mai cate. Prinde viata timid primavara, infloreste vara si isi atinge apogeul toamna. Piata de toamna este una dintre cele mai frumoase imagini pe care le-am vazut vreodata! Si mai mult, parfumul ei este superb, este parfumul crizantemelor, amarui, plin de certitudini si incredere.
In aceasta toamna am cumparat, din curiozitate (uneori merg in piata pur si simplu), mere renet. Sunt printre cele mai putin atragatoare, lumea nu se inghesuie niciodata la ele si mi-am dat seama ca nu stiam ce gust au.

Vanzatorul mi-a confirmat ca sunt bune pentru placinta si copt. Am facut o prajitura cu mere, un tort fara sirop si fara frisca. Ar fi fost o greseala sa mai adaug ceva. Merele renet au o consistenta mai puternica decat a ionatanelor spre exemplu, sunt racoritoare si le simti ca pe o crema fondanta in cerul gurii.
Mi-am dat seama ca inca nu am scris nimic despre mere, fructe pe care le gasim in toate anotimpurile, pe care le consumam la orice varsta si bolnavi si sanatosi si care coloreaza si dealurile Romaniei vara si toamna. Poate pentru ca le vad mereu, mi-a scapat, faceau parte din peisaj.
Merele sunt considerate o creatie completa a naturii: gust bun, aspect frumos si continut nutritiv de calitate.
Poate fi considerat unul dintre cele mai vechi fructe, daca tinem seama de prezenta lui si in Gradina Raiului. Un mar traieste intre 30 si 100 de ani. Ca urmare a calitatilor sale deosebite, era cultivat in Egipt, in gradinile din Delta Nilului, dar in nordul Turciei crestea spontan, avand conditii optime de viata.
A nascut legende, fiind prezent in cultura celor mai multe popoare. In Romania este omagiat prin numele dat unor localitati cum ar fi Poiana Marului, Merisor, Valea Marului, dar si prin colinde de Anul Nou, “flori dalbe, flori de mar...”
Exista astazi in jur de 1500 de varietati de mar, fructele fiind foarte apreciate pentru valoarea nutritiva si terapeutica.
Cel mai usor este sa spunem ce nu contine marul: grasimi, colesterol si sodiu (foarte convenabil!).
In schimb este un fruct cu continut mare de apa, fibre (mai ales in coaja) si putine calorii, in medie 80 de calorii pe mar.
Este bogat in saruri de potasiu, fosfor, calciu, sulf, magneziu si fier. Contine vitamina C in cantitate mare, dar si A, B1, B2, PP. De asemenea are in compozitie glucide usor asimilabile, fructoza si glucoza, acizi, pectine si antioxidanti.
Continutul mare de fibre (mai ales in merele proaspete) regleaza tranzitul intestinal, pectinele curata de toxine tractul intestinal si adaugand numarul mic de calorii, poate fi un ajutor pretios in dietele de control al greutatii corporale.
Antioxidantii continuti mai ales in coaja reduc colesterolul din sange si ajuta in prevenirea bolilor cardiovasculare. Printre acesti antioxidanti se numara si quercitina care influenteaza buna functionare a plamanilor, reducand riscul cancerului pulmonar.
Potasiul normalizeaza tensiunea arteriala, iar continutul de vitamine potenteaza sistemul imunitar.
Marul copt are proprietatea de a ameliora diareea sau simptomele de enterocolita.
Consumul de mar proaspat sau suc de mere are efecte benefice in cazul afectiunilor renale sau hepatice si amelioreaza guta, prin eliminarea acidului uric.
Este un aliment foarte indicat pentru persoanele in varsta, la nevoie consumat ras (pe razatoare de sticla sau plastic, metalul oxidand vitamina C), copt, piure sau sub forma de suc.
Este un remediu natural foarte bun in cazul insomniilor.
Ca urmare a compozitiei foarte variate si valoroase, poate fi utilizat cu mare succes in prepararea mastilor cosmetice. Prajitura cu mere renet este deosebita si merita sa o incercati pentru ca este foarte usor de facut.
Daca va ganditi bine, veti vedea ca am drepatate cand spun ca il consumam la orice varsta, sanatosi sau bolnavi si in orice perioada a anului.
Intr-o zi, in piata, un producator de mere s-a scuzat ca “mai sunt si unele mai mici si cu puncte pe ele, ca n-au fost stropite”, dar eu chiar pe acelea le voiam!
Aveti grija de sanatatea dumneavoastra!

 

                                                              

Comentariu trimis de :
iuliana
Sunt mere minunate si merita intreaga noastra apreciere. Acum fac peltea de mere renet.

Comentariu trimis de :
BIOLOGICUS
Felicitari, aveti numai de castigat! Puteti incerca si combinatia de mere coapte cu hrisca doar inmuiata in apa (12 ore si schimbati apa cat puteti de des), ca mic dejun.

Comentariu trimis de :
Iulia
Sunt dulci acrisoare.Foarte bune la gust.

Comentariu trimis de :
Iulia
Merele ranet sunt delicioase ,dulci acrisoare.


Adaugati Comentariu:









Ultimele articole


Ultimele stiri


Ultimele comentarii



Ā©2009 . All rights reserved. WebDesign si Gazduire Web de: www.siteuriweb.eu