Acasa     Contul Meu     Contact    
Produse BioCasaImbracaminteHranaIngrijireDiverseArhivaContact.
“Alimentatia este cel dintai medicament“¯.O hrana corecta si echilibrata este cheia pastrarii sanatatii si a combaterii bolilor.
S-a dovedit ca bolile cardiovasculare si cancerele sunt legate de felul in care ne hranim. De asemenea, diabetul, osteoporoza, obezitatea.
Baza unei alimentatii corecte este echilibrul, varietatea si moderatia.
Ce este o hrana echilibrata? Care sunt obiceiurile alimentare corecte?
Bune intrebari, hai sa gasim raspunsurile!




Maslinele si uleiul de masline



Am fost fascinata, dintotdeauna, de precizia si ingeniozitatea proceselor care inseamna viata, de felul in care este alcatuit corpul uman si cum functioneaza, de complexitatea si armonia perfecta a tuturor mecanismelor ce se desfasoara in el.
La fel se petrec lucrurile si la scara globala, in interactiile dintre noi si natura. Referindu-ma acum doar la sursele de hrana, nu cred ca am intalnit vreun aliment care sa nu fie si medicament. Maslinul nu creste pe la noi, dar nici prea departe. Este un copac mic, dar mereu verde si care atinge varste matusalemice, mii de ani. Fructele sale, micute si de forma ovala, sunt foarte amare in stare proaspata. Pentru a fi mancate sunt marinate sau tratate prin diferite tehnici, specifice zonei in care se cultiva. Pornind de la  simplele masline in saramura, avem azi la dispozitie masline umplute cu ardei, migdale, morcovi, masline cu chilli, etc.
Pot fi consumate impreuna cu branzeturi, in salate sau gatite  cu carne sau praz. Poate, mai raspandit decat maslinele, este uleiul de masline, extras din fructele despre care am vorbit si care poate fi prezent in fiecare zi pe mesele noastre. Maslinele si implicit uleiul de masline, contin saruri minerale de fier, calciu si fosfor, vitamine (A, D, K, B, E), acizi grasi si polifenoli.


Daca proprietatile naturale sunt corect conservate, aceste alimente devin un medicament valoros, atat de apreciat, incat Homer numea uleiul, “aur lichid“¯. In scop terapeutic este apreciat mai ales uleiul de masline, care poate ajuta la dizolvarea calculilor biliari, diminuarea aciditatii gastrice si combaterea gastritei, reglarea tranzitului intestinal si reducerea riscului de cancer de colon, combaterea bolilor cardio-vasculare si intretinerea pielii.
O recomandare simpla, cu privire la eliminarea calculilor biliari ar fi urmatoarea: o lingura de ulei de masline extravirgin amestecata cu doua linguri de suc de lamaie, se inghit dimineata inainte de masa; asezati-va apoi in pozitie culcat, pe partea dreapta pentru 15-30 de minute. Se repeta pana la eliminarea calculilor, in fiecare dimineata.
Pentru colici nefritice, se recomanda sa se inghita un paharel de ulei de masline extravirgin, lingurita cu lingurita, pana la incetarea durerilor.
Daca suferiti de constipatie, inghititi 1-2 linguri de ulei extravirgin, dimineata inainte de masa, timp de mai multe zile.
Uleiul de masline are si efect analgezic, antiinflamator si hranitor pentru piele. Poate fi folosit ca ulei de masaj in cazul durerilor reumatice sau entorse. Se iau 100g flori de musetel sau sunatoare, se pun in 1l ulei de masline extravirgin si se incalzesc pe baie de abur 2 ore, amestecand din cand in cand. Cu acest ulei, pastrat la intuneric si racoare, se maseaza zonele dureroase. In acelasi scop se poate prepara si un macerat la rece de usturoi: 2 catei de usturoi rasi se pun in 200ml ulei extravirgin si se tin cel putin o jumatate de zi, dupa care se filtreaza si se foloseste masand zona dureroasa. Se pastreaza la rece si la intuneric.
Maslinele si uleiul de masline contin o substanta numita oleocantal, care actioneaza identic cu ibuprofenul. Cel mai bine se conserva in uleiul extravirgin.
Pentru pielea crapata , preparati o pasta dintr-o lingura de ulei de masline si o rondea de banana, incalziti-o usor si aplicati o cataplasma pe zona cu probleme.
Uleiul de masline este foarte apreciat in infrumusetare, avand efecte deosebite asupra pielii, in general. Poate fi folosit ca ulei de masaj, dupa baie, ca amestec abraziv (gomant) impreuna cu cafeaua macinata, pentru corp (nu se recomanda si pe fata, cafeaua fiind prea dura) sau in mastile pentru ten uscat si foarte uscat: amestecati ulei de masline cu pulpa zdrobita de avocado; aplicati pe fata curatata, tonifiata si masata masca pe care o spalati dupa minimum 10 minute, cu apa minerala.
In comert se gasesc foarte multe tipuri de ulei de masline si din pacate de multe ori este falsificat. Poate din acest motiv perceptia cu privire la gust si miros este atat de variata, incat apar chiar cotroverse. Nu se mai discuta calitatile nutritive sau terapeutice.
Cel mai curat si sanatos ulei de masline este cel extravirgin, care se obtine din masline verzi selectionate, prin presare la rece, fara adaos de conservanti, lucru inutil in cazul acestui sortiment pentru ca are in continut suficienti antioxidanti naturali. Exista sortimente de ulei extravirgin bio, am vazut la Targul Taranului Roman, de calitate exceptionala si la pretul celui extravirgin din hipermarket.
Este stiut ca proprietatile se pastreaza cel mai bine fara prelucrare termica, spre exemplu in salate de legume proaspete, dar rezista foarte bine si la foc. Se poate praji in el de pana la 5 ori; carnea prajita in acest ulei prinde o crusta la suprafata, care nu mai permite patrunderea in interiorul carnii a posibilelor toxine aparute. Punctul de fum este ridicat, 210 grade Celsius.
Pentru salate, se poate aromatiza cu plante: busuioc, usturoi, ardei iute.
Spania este cel mai mare producator de ulei de masline, urmand Italia, Franta, Grecia, Tunisia.
In Italia, care este o tara cu traditie in cultivarea maslinelor si producerea uleiului de masline, se organizeaza degustari, asemanatoare cu cele pentru vinuri. Gastronomia italiana are la loc de cinste uleiul extravirgin de masline si se remarca printr-un deosebit rafinament in asocierea vinurilor bune. Unul dintre marii producatori de vinuri si ulei de masline din Italia si unul dintre cei mai mari in Europa, Pietro Antinori, este prezent si in productia de vin din Romania.
Una dintre retetele faimoase, de salata care insoteste degutarile pe care le organizeaza este Salata Antinori Panzanella.
Atunci cand necesitatea isi da mana cu frumosul si sanatatea, aproape ca uiti ce este in jur, macar pentru o clipa! Stiau grecii lui Homer de ce acel care taie un maslin, trebuie sa primeasca pedeapsa capitala! Era atunci lumea mai buna, mai sensibila, mai corecta? Hai ca ma pierd in simbolisme si n-am degustat nimic…



Adaugati Comentariu:









Ultimele articole


Ultimele stiri


Ultimele comentarii



Ā©2009 . All rights reserved. WebDesign si Gazduire Web de: www.siteuriweb.eu