Acasa     Contul Meu     Contact    
Produse BioCasaImbracaminteHranaIngrijireDiverseArhivaContact.
“Alimentatia este cel dintai medicament“¯.O hrana corecta si echilibrata este cheia pastrarii sanatatii si a combaterii bolilor.
S-a dovedit ca bolile cardiovasculare si cancerele sunt legate de felul in care ne hranim. De asemenea, diabetul, osteoporoza, obezitatea.
Baza unei alimentatii corecte este echilibrul, varietatea si moderatia.
Ce este o hrana echilibrata? Care sunt obiceiurile alimentare corecte?
Bune intrebari, hai sa gasim raspunsurile!




Hrana noastra

 
Spuneam ca una dintre preocuparile mele de discutat va fi  ce mancam?. Deci, ce mancam, dragii mei? Ce gasim la repezeala prin magazine, in putinul timp liber pe care il avem, seara tarziu cand ne intoarcem de la slujba.
Totusi, ar trebui sa fim mai selectivi, daca tinem la sanatatea noastra. Nu cred in "n-am ce face, n-am timp" pentru ca si eu traiesc tot pe aceasta planeta si am aceleasi griji, probleme si nemultumiri.
Tine de noi sa ne gestionam timpul in favoarea noastra si mai ales sa ne stabilim prioritatile. Cred ca de aici ar trebui sa plecam, de la prioritatile noastre si sa acceptam ca pe primul loc este sanatatea. Fara ea nu putem parcurge nici un drum, nu ne putem face planuri nici pentru noi, nici pentru cei dragi. Iata de ce nu cred ca este egoism, ci prevedere.


In momentul de fata ne aflam intr-un cerc vicios, un lant pe care doar noi il putem rupe.
Folosirea ingrasamintelor chimice, a insecticidelor si erbicidelor in agricultura, apoi a aditivilor alimentari in produsele finite, consumul de organisme modificate genetic, de zahar si alimente rafinate, precum si abuzul de carne si grasimi au dus la modificarea, uneori dramatica a indicatorilor de sanatate.
Nutritionistii au semnalat faptul ca schimbarile esentiale in alimentatia secolului XX au atras dupa ele boli specifice.
S-a pus in evidenta faptul ca expunerea la pesticide poate predispune la cancer, dar se poate manifesta si la nivelul fatului, in cazul femeilor gravide; poate genera alergii sau sindroame neuropsihice.
Statisticile spun ca 20% din populatia SUA sufera de reactii alergice la alimente.
S-a constatat ca populatia care se occidentalizeaza, face in timp boli degenerative cum ar fi : arteroscleroza, boli metabolice, boli autoimune, osteoporoza sau diverse forme de cancer, cel mai adesea cancer de san, colon sau prostata.
De ce? Pentru ca imprumuta obiceiurile alimentare "moderne".
Spre exemplu, vegetarienii au o rata mai mica a hipertensiunii arteriale si un nivel mai scazut al colesterolului.
Un consum excesiv de alcool poate duce la cancer de esofag, la fel cum  produsele alimentare afumate pot genera cancer gastric.
Apar si fenomene in cascada: obezitatea conduce uneori la cancer uterin si diabet, in cazul femeilor.
In aceleasi obiceiuri despre care vorbeam, consumul de paine alba, sare extrafina si apa de la robinet (din categoriile acestor tipuri de alimente) genereaza deficit de magneziu si implicit boli de inima.
Consumul excesiv de zahar creste probabilitatea aparitiei cariilor dentare, a diabetului zaharat si a cardiopatiei ischemice.
Prezenta redusa in alimentatia noastra a cerealelor integrale, prin aceasta a fibrelor creste riscul de cancer de colon.
Acestea sunt foarte putine exemple de riscuri la care ne expunem, mancand alimente gustoase, dar inselatoare.
 Nu va spun nimic nou cand afirm ca alimentatia "moderna" atrage dupa sine boli  "moderne". Avem toate motivele sa fim atat de ingrijorati, incat sa ne preocupam mai mult de ce mancam.
Din acest punct de vedere se vorbeste astazi despre produse ecologice, produse naturale sau produse alimentare conventionale.
Produsul ecologic alimentar provine din agricultura ecologica. Materia prima a fost cultivata intr-o zona nepoluata, folosind tehnologie nepoluanta. Sunt alese soiuri si specii rezistente la conditiile de mediu si rotite pentru a mentine fertilitatea solului.
Nu se utilizeaza organisme modificate genetic si nici tehnici de iradiere de-a lungul procesului. In obtinerea produsului finit nu se folosesc aditivi chimici de sinteza.
In afara beneficiilor alimentare pe care le aduce produsul ecologic, trebuie sa remarcam si faptul ca agricultura ecologica asigura un sistem agricol durabil, diversificat, echilibrat si protejeaza resursele naturale si sanatatea consumatorului.

Produsele ecologice mai sunt cunoscute si ca produse organice sau biologice. Ele sunt produse sanatoase, lipsite de reziduuri nocive, au un continut echilibrat de substante bioactive si minerale si rezulta din tehnologii ecologice. Sunt marcate si etichetate cu sigla "ae". Pe eticheta trebuie sa mai apara numele si adresa producatorului, denumirea produsului si metoda de producere, numele si marca organismului de inspectie si certificare.
Produsele naturale provin din agricultura conventionala, dar la obtinerea lor nu se folosesc aditivi alimentari de sinteza, in timo ce produsele alimentare conventionale sunt rezultate din agricultura conventionala si contin aditivi alimentari de sinteza.
Am facut niste precizari sumare, dar cred eu, suficiente pentru a putea incadra hrana noastra uzuala intr-una din categorii. Faceti, va rog un exercitiu si vedeti unde va situati cu tipul de aliment pe care obisnuiti sa il consumati. Mai departe, incercati si faceti o predictie cu privire la sanatatea organismului dumneavoastra in urmatorii ani.
Cum e?
 


Adaugati Comentariu:









Ultimele articole


Ultimele stiri


Ultimele comentarii



Ā©2009 . All rights reserved. WebDesign si Gazduire Web de: www.siteuriweb.eu