Acasa     Contul Meu     Contact    
Produse BioCasaImbracaminteHranaIngrijireDiverseArhivaContact.
“Alimentatia este cel dintai medicament“¯.O hrana corecta si echilibrata este cheia pastrarii sanatatii si a combaterii bolilor.
S-a dovedit ca bolile cardiovasculare si cancerele sunt legate de felul in care ne hranim. De asemenea, diabetul, osteoporoza, obezitatea.
Baza unei alimentatii corecte este echilibrul, varietatea si moderatia.
Ce este o hrana echilibrata? Care sunt obiceiurile alimentare corecte?
Bune intrebari, hai sa gasim raspunsurile!
Hrana naturala la preturi accesibile

                                                                                                                  
                                

Inca mai caut sursa de aprovizionare cu produse alimentare cat mai sanatoase, pentru familia mea. Nu pot spune ca am gasit-o, dar am aflat si lucruri interesante.
Problema procurarii produselor proaspete si sanatoase este destul de veche si foarte generala. In Japonia, acum 30 de ani s-au format primele grupuri de consumatori de pe langa producatorii directi. Relatia este de parteneriat, activ din ambele parti. Practica s-a extins in Europa si America. In 2008, un astfel de grup a luat fiinta la Timisoara, la initiativa Asociatiei de Sustinere a Agriculturii Taranesti (ASAT). In jurul unui producator de legume s-au grupat 20 de familii (ajungand anul trecut la 350 de persoane). Intre consumatori si producator se incheie un contract valabil un sezon agricol, adica din aprilie pana in octombrie, perioada in care pretul de vanzare nu se modifica. Producatorul livreaza saptamanal cantitatile stabilite, in conditiile in care consumatorul isi asuma o parte din recolta in avans.
Din cate stiu eu, in jurul Bucurestiului nu exista astfel de asocieri, dar ar fi de mentionat Ferma de lapte Agroindustriala Pantelimon, care are 500 de vaci, produce 5000-6000 de litri de lapte zilnic, cantitate din care 18% este furnizata direct clientilor finali ( la nivelul lunii noienbrie 2009).


Deocamdata, in Romania nu exista un organism national de certificare si control a produselor ecologice. In 2002, la initiativa Asociatiei Bioagricultorilor din Romania (Bioterra), a fost creat un organism privat pentru inspectia si certificarea produselor ecologice, cu sediul la Cluj-Napoca. In competentele sale sunt:
“¢    Inspectia tehnologiilor de cultura a plantelor
“¢    Inspectia tehnologiilor de crestere a animalelor
“¢    Inspectia colectarii plantelor din culturile spontane
“¢    Inspectia procesarii produselor agriculturii ecologice (vegetale si animale)
“¢    Inspectia activitatilor de comercializare
Un loc din Bucuresti, in care puteti gasi produse alimentare naturale (nu am spus “produse bio“¯), este Targul Taranului Roman, deschis saptamanal, sambata si duminica la The Ark, vis-Ć -vis de Piata de Flori. Este prima piata turistica acreditata Earth Market din Europa de Est. Aici se pune in practica ideea de a degusta impreuna cu ceilalti bunatatile pamantului.
Trebuie sa vad si eu si mai am de explorat cateva posibilitati. Cum spuneam, inca mai caut!


Comentariu trimis de :
Tutunea remus
Finalul articolului dvs.ma obliga sa va raspund. Aceste targuri traditionate functioneaza astfel : Niste smecheri au realizat ca bucuresteanul cumparator este cazut pe spate cand afla ca produsele alimentare sunt vandute de un ardelean. Exista o fita acum printre "g i b o n i " ca fiecare sa aiba sibianul lui de la care cumpara. In realitate baietii astia (vanzatorii) cumpara de prin zona lor in special branza de oaie si se prezinta ca mari producatori. Dupa ce observa ca nu-si pot scoate cheltuielile doar cu acest produs, descopera Antrefrigul si Oborul. Peste noapte au devenit ceea ce sunt astazi ,au multe sortimente de branza,multe produse din carne , sortimente de unt ,smantana .......si asa mai departe. G i b o n i i nu-si pun niciodata intrebarea cand si cum fac ei atatea produse. Asta inseamna sa aiba licente de productie pe fiecare produs in parte investitii in spatii agreate sanitar, linii de productie separate pe fiecare produs in parte...... iar materia prima-carnea-provine de la METRO. Jalnic..


Adaugati Comentariu:

Ultimele articole


Ultimele stiri


Ultimele comentariiĀ©2009 . All rights reserved. WebDesign si Gazduire Web de: www.siteuriweb.eu