Acasa     Contul Meu     Contact    
Produse BioCasaImbracaminteHranaIngrijireDiverseArhivaContact.
“Alimentatia este cel dintai medicament”.O hrana corecta si echilibrata este cheia pastrarii sanatatii si a combaterii bolilor.
S-a dovedit ca bolile cardiovasculare si cancerele sunt legate de felul in care ne hranim. De asemenea, diabetul, osteoporoza, obezitatea.
Baza unei alimentatii corecte este echilibrul, varietatea si moderatia.
Ce este o hrana echilibrata? Care sunt obiceiurile alimentare corecte?
Bune intrebari, hai sa gasim raspunsurile!




Despre napi

Imi plac pietele de producatori pentru ca mereu ma surprinde ceva. Intr-o astfel de piata ma simt ca intr-o bucla temporala, ca intr-o alta lume, a mea dar nereala. O lume cunoscuta, dupa care tanjesc, dar care se afla departe imediat ce parasesc locul. De fiecare data mi se trezesc amintiri placute, emotii generate de vartejul de culori, arome si gusturi.
Ultima vizita mi-a umplut sufletul de prezenta unei femei deosebite, un simbol de duiosie si intelepciune pentru mine, strabunica mea.
Intr-o lada am zarit ceva care semana cu radacina de ghimbir, doar ca citind eticheta am inmarmurit: erau napi. Nu am mai vazut asa ceva de zeci de ani.
Strabunica avea “un cuib” in gradina si imi curata cativa proaspat dezgropati, pe care mi-i taia felii, oferindu-mi-i cu un aer de taina. Erau buni, dulci si fragezi, semanau cu cotorul de varza, dar eu imi inchipuiam ca trebuie sa fie ceva special, pentru persoane speciale. Cand am ajuns acasa, primul lucru a fost sa curat unul si sa compar gustul cu amintirile mele. Asta era, exact ce imi aminteam si eu!
Napul este o radacina leguminoasa, din familia Cruciferae, originara din Europa de Nord si folosita ca hrana inca din epoca primitiva.
Are un continut foarte bogat si divers de principii nutritive:
-    Vitamine – A, B6, C, K
-    Minerale – calciu, magneziu, fier
-    Oligoelemente – cupru, iod
-    Fibre insolubile, luteina, proteine, grasimi, carbohidrati
Acest continut complex ii recomanda a fi prezenti in alimentatia noastra ca un sprijin important in stabilizarea sistemului nervos si intarirea imunitatii naturale. Contribuie la dezvoltarea organismului in orice etapa a sa si constituie un excelent purificator al sangelui.
Ca sursa de vitamina C, sunt recomandati in prevenirea simptomelor de astm, problemelor pielii, tulburarilor de vedere si chiar in prevenirea cancerului.
Fibrele continute au un rol important in metabolismul grasimilor, reducand riscul la ateroscleroza, dar si la obezitate, hipertensiune arteriala, diabet zaharat.
Napii contituie un tonic hepatic si biliar, protejeaza pancreasul si previn bolile pulmonare.
Persoanele care au afectiuni tiroidiene, trebuie sa limiteze consumul de napi.
Ii putem consuma cruzi, simpli sau in salate, dar si gatiti (mai cu seama in cazul celor care manifesta disconfort digestiv). Sunt foarte potriviti in supe sau ciorbe, avand si o aroma deosebita. In cazul prepararii lor, se recomanda sa ii taiati cubulete si sa ii fierbeti cateva minute (6-10 minute).
Pentru ameliorarea unor afectiuni respiratorii se recomanda urmatoarea bautura: 100g de napi cruzi curatati se fierb intr-un litru de apa sau lapte 15 minute, dupa care se strecoara si lichidul se indulceste cu miere; se consuma 4 cesti pe zi.
Pentru calmarea tusei, scobiti un nap mai mare, umpleti cu miere si lasati cateva ore. Adunati apoi siropul rezultat si beti 4 lingurite in fiecare zi.
Sucul proaspat de napi este puternic remineralizant.
Cand cumparati napi, alegeti-i pe cei mai mici pentru ca sunt mai dulci si mai fragezi, cu coaja neteda si fara pete.
Frunzele sunt un bun remediu in detoxifierea sangelui, continand calciu, fier, cupru si clorofila.
Avand putine calorii ii puteti integra in dietele dumneavoastra alimentare cu mare usurinta.
Cel putin pentru mine, redescoperirea napilor inseamna inca un castig in diversificarea alimentatiei, lucru atat de necesar sanatatii personale.
Intre ridichile belgiene din hipermarket si napii de la Academie, eu stiu precis ce sa aleg. Nu pot decat sa le doresc sanatate taranilor romani si puterea de a continua sa faca agricultura! Pe cele mai multe produse ale lor nu sta scris “bio”, dar sunt mai aproape de sanatate decat multe cu eticheta.

                                                                  

Comentariu trimis de :
marilena visan
Sunt cele mai rezistente plante.sunt dulcege,cu gust de varza.Eu le dau pe razatoarea de mere, noi nu prea ii consumam,cand aveam porci se bateau pe napi. Un mic tubercul daca ramane in pamant,din el rasare anul urmator un cuib.Am incercat sa scap de ei si n-am reusit.Mereu rasar. I-am mostenit in gradina bunicului,probabil este o planta veche, adaptata la noi ,fara daunatori,fara tratamente,orice puturos poate sa umple locul cu napi si sa-i scoata toamna,primavara.Nu degera.


Adaugati Comentariu:









Ultimele articole


Ultimele stiri


Ultimele comentarii



©2009 . All rights reserved. WebDesign si Gazduire Web de: www.siteuriweb.eu