Acasa     Contul Meu     Contact    
Produse BioCasaImbracaminteHranaIngrijireDiverseArhivaContact.
“Alimentatia este cel dintai medicament“¯.O hrana corecta si echilibrata este cheia pastrarii sanatatii si a combaterii bolilor.
S-a dovedit ca bolile cardiovasculare si cancerele sunt legate de felul in care ne hranim. De asemenea, diabetul, osteoporoza, obezitatea.
Baza unei alimentatii corecte este echilibrul, varietatea si moderatia.
Ce este o hrana echilibrata? Care sunt obiceiurile alimentare corecte?
Bune intrebari, hai sa gasim raspunsurile!




Despre hrisca

 Cei mai multi dintre noi o cunosc doar dupa nume, fiind un aliment consumat foarte rar in Romania.
 Hrisca este inrudita cu pirul sau cu rabarba.
 Creste inalta, de aproape jumatate de metru, are boabele mici, invelite de o coaja bruna, aducand aminte de semintele de grau( de unde si confuzia cu cerealele).
Denumirea stiintifica pentru hrisca comuna, in engleaza buckwheat, este Fagopyrum esculentum.
Hrisca a fost cultivata pentru prima oara in Asia de sud-est, acum cca 8000 de ani. S-a raspandit cu rapiditate in Asia Centrala si in Extremul Orient. Alte surse plaseaza originea ei in Tibet, ajungand in Balcani cu cca 6000 de ani in urma. Creste pe terenuri putin fertile, chiar acide, dar care trebuiesc bine drenate. De asemenea, nu ii priesc zonele cu temperaturi ridicate.
 In ce priveste valoarea nutritiva, 70-80% din masa fructelor de hrisca este reprezentata de amidon, in care 25% este amiloza si 75% amilopectina. Proteinele se afla intr-un raport de 18% (dintre care cele cu aport biologic deosebit sunt peste 90%), printre care se numara gluteina si globulina, si se evidentiaza concentratia deosebita de aminoacizi esentiali precum arginina, lyzina, threonina, triptofanul, cysteina.
Continutul in minerale este de asemenea ridicat: fier, zinc, seleniu.
 Compusii aromatici (cei care au la baza un nucleu benzenic) si care intr-adevar dau aroma, parfumul caracteristic pentru hrisca sunt in principal reprezentati de salicilaldehida.
Un rol deosebit il au compusii cu valoare antioxidanta cum este rutinul si taninurile. Hrisca a constituit mult timp sursa principala de extragere a rutinului din care se obtine rutozidul.
Un alt compus important este fagopyrina, subtstanta toxica ce provoaca la unele persoane fenomenul de fotosensibilizare.


 Hrisca este un aliment traditional in Rusia si in Ucraina, in Polonia si in Franta, dar si in zona nordica a Romaniei, mai ales in Bucovina, unde este un ingredient traditional pentru sarmale si pentru alte specialitati locale.
 Se consuma plantele verzi, plantulele (de 5-7 zile), si fructele, care sunt tari, asemanatoare cu semintele de floarea soarelui, dar mult mai mici in dimensiuni, denumite stiintific achene. Desi nu este o cereala, hrisca intruneste calitatile fainei de grau integrala. Este de fapt superioara graului din multe puncte de vedere: contine mult mai putine glucide, nu contine gluten, contine cantitati mari de lysina (aminoacid esential), fier, seleniu si mai mult calciu, cantitati impresionante de antioxidanti.
Semintele de hrisca sunt aromate si usor dulcegi. Ele pot fi consummate crude, fierte sau prajite, simple sau in amestec cu alte alimente
S-a constat in urma unor studii ca hrisca are un rol important in mentinerea nivelului scazut de glucoza, ceea ce ar reprezenta nu numai o alternativa alimentara dar si un supliment "medical" pentru diabetici.
Se recomanda insa precautii in consum: prima problema este fagopyrismul, o afectiune care consta in fotosensibilizarea acuta a pielii, datorata consumului de planta verde in cantitati mari, sau a sucului extras din planta verde. Boala este datorata compusului denumit fagopyrina, persoanele cu pielea mai alba avand in mod evident cel mai mult de suferit. Apar pete rosii, care pot dura cateva zile, iar senzatiile de arsura, durere sunt persistente. Pielea devine dureroasa la atingere. Simptomele pot sa dispara in cateva zile.
A doua problema este cauzata de alergiile la hrisca. Ea insasi este un alergen fatal, in special pentru populatiile asiatice, cu predominanta in Japonia si Koreea, provocand soc anafilactic.
Boabele de hrisca se pun la inmuiat in apa calduta de seara pana dimineata (10-12 ore), dupa care se scurg. Amestecate cu suc de fructe, iaurt sau lapte, pot fi consumate la micul dejun, de regula cu fructe uscate (stafide, smochine, curmale), cu seminte (de floarea-soarelui, de susan, de dovleac), eventual  indulcite.
Se poate consuma si fiarta. Pentru aceasta, inainte de a fi preparata, hrisca se spala si se pune la inmuiat timp de 1-2 ore. Se fierbe apoi la foc de intensitate medie, o parte de hrisca la doua parti de apa, pana cand boabele devin foarte moi. Durata de fierbere este de circa 20 de minute. Dupa racire, hrisca se asezoneaza cu zarzavat taiat marunt, cu ulei, sare si condimente dupa gust sau in salatele de cruditati, alaturi de morcov, de salata verde, de varza, de sfecla rosie etc.
Daca o fierbem in lapte, va deveni un desert, indulcit cu zahar sau miere si aromat cu scortisoara sau cuisoare.
 Faina din hrisca se obtine prin macinarea boabelor si este mai inchisa la culoare decat cea de grau. Se gaseste in magazinele naturiste, fiind un ingredient pentru paine (se face din 80% grau si 20% hrisca) si pentru diferite produse de patisserie.
Hrisca are proprietati terapeutice dovedite:
1.    scade nivelul colesterolului si al trigliceridelor
2.    tine sub control tensiunea arteriala
3.    previne aparitia si impiedica evolutia ischemiei cardiace
4.    previne ingrasarea si mentine o silueta de invidiat
5.    are efect tonic asupra ficatului
6.    fortifica vasele de sange( capilarele)
7.    protejeaza sistemul nervos si cel cardiovascular
8.    stabilizeaza glicemia
Ca precautii, se recomanda ca la inceput - pana va obisnuiti cu gustul si cu consistenta sa, sa consumati cantitati mici de hrisca, gatite cat mai divers. Unele persoane nu pot tolera hrisca preparata dulce, ca mic dejun, producandu-le o usoara greata. Este bine ca in acest caz sa nu mai consumati vreme de cateva saptamani acest aliment si apoi sa il gatiti doar sarat.
                                                                                                                                         
                   


                                                              



Comentariu trimis de :
NITA FLORIANA
AS DORI SA PLANTEZ IN GRADIN ACEASTA PLANTA CARE MI SE PARE FOARTE FOLOSITOARE PENTRU FAMILIA MEA. DE UNDE O POT PROCURA ?

Comentariu trimis de :
Raspuns
Eu te-as sfatui sa gasesti, mai degraba, un furnizor bun. Eu o cumpar din supermarket sau magazine de produse naturiste, atat seminte, cat si faina. La noi in tara se cultiva in nordul Moldovei. Este o cultura obisnuita in Basarabia si CSI. Astept niste puncte de vedere specializate si le voi posta imediat.

Comentariu trimis de :
RASPUNS
Draga Floriana, sper ca mai vizitezi acest site din cand in cand. Am primit un punct de vedere specializat, din partea unui bun prieten de la Institutul de Ecologie si Geografie, Chisinau. Am redat in intregime acest raspuns si il poti gasi in categoria "Diverse", articolul "Despre cultura de hrisca".

Comentariu trimis de :
motlej tatiana
buna ziua am un 2 baietei care sunt alergici la cereale si au voie sa manance doar hrisca amarant quinoa tapioca cu hrisca am citit atatea lucruri dar mai putin partea cu toxicitetea eu fac paine din 250 grame hrisca si 250 din diversele permise fac zilnic ce sa fac sa diminuez cantiteteade hrisca m am cam speriat ca nici nu am alternativa ce i drept ainceput sa mi placa astept un raspuns va multumesc

Comentariu trimis de :
RASPUNS
Daca mananca deja si nu au avut reactii alergice, este in ordine. Cat priveste painea cu hrisca si cereale, se recomanda ca o cincime din cantitatea de faina sa fie de hrisca; eu fac si prajituri cu faina de hrisca, in amestec. Pentru a verifica reactiile la hrisca se recomanda consumul unei cantitati mici, pe stomacul gol si se asteapta cateva ore, dar inteleg ca tu ai trecut de faza aceasta. Printre cunoscutii mei, nimeni nu a avut neplaceri ca urmare a consumului de hrisca, doar ca paza buna trece primejdia rea.

Comentariu trimis de :
monica
este foarte sanatoasa,cunosc caz in care hrisca a fost aliment de baza, in regimul unei persoane cu tumoare hepatica si a dat randament.

Comentariu trimis de :
meri protea
Unde se gaseste aceasta faina sau boabe de hrisca?!....Multumesc!

Comentariu trimis de :
BIOLOGICUS
Hrisca si faina de hrisca se vinde prin magazinele de tip Plafar, bio, naturiste sau on-line.

Comentariu trimis de :
gabbbbaaas
se gaseste la vanzatori din Republica Moldova pret fff bun

Comentariu trimis de :
angi
daca mananc o lingurita de hrisca , pentru inceput ,in cazul in care sunt alergica, as putea sa fac soc anafilactic? Parca mi-e teama sa mananc acum, dupa ce am citit mai sus.

Comentariu trimis de :
angi
de la sanovita e buna?

Comentariu trimis de :
BIOLOGICUS
Daca ai predilectie catre alergii, trebuie sa fii prudenta; mananca mai putin de o lingurita (produs pregatit, nu uscat) si asigura-te ca ai la indemana un antialergic recomandat de medic. Daca totul este ok, continua tot cu cantitati mici pana va fi clar ca o tolerezi. Multe alimente au potential alergen (lapte, oua, alune, etc) Dintre cunostintele mele, nimeni nu este alergic la hrisca. Noi le dam si nepotelelor care nu au decat 3 ani. Poti cere un test de alergie!


Adaugati Comentariu:









Ultimele articole


Ultimele stiri


Ultimele comentarii



Ā©2009 . All rights reserved. WebDesign si Gazduire Web de: www.siteuriweb.eu