Acasa     Contul Meu     Contact    
Produse BioCasaImbracaminteHranaIngrijireDiverseArhivaContact.
“Alimentatia este cel dintai medicament“¯.O hrana corecta si echilibrata este cheia pastrarii sanatatii si a combaterii bolilor.
S-a dovedit ca bolile cardiovasculare si cancerele sunt legate de felul in care ne hranim. De asemenea, diabetul, osteoporoza, obezitatea.
Baza unei alimentatii corecte este echilibrul, varietatea si moderatia.
Ce este o hrana echilibrata? Care sunt obiceiurile alimentare corecte?
Bune intrebari, hai sa gasim raspunsurile!




Despre condimente

                                                                    
 


     Ce stiti despre condimente? De obicei le punem in mancaruri sau bauturi pentru a da aroma si gust.
Ele inseamna insa mai mult decat atat. Condiment, inseamna in latina, a adauga, a drege. Termenul de condimente (mirodenii) desemna la inceput ingrediente cu gust patrunzator sau arome puternice, folosite atat in bucatarie, cat si cosmetica sau medicina.
In zilele noastre se limiteaza utilizarea termenului la ingredientele folosite in bucatarie.
Condimentele folosesc diferite parti morfologice ale plantelor: scoarta, floarea, stamine, fruct, seminte, frunze si tulpini.
Exista codimente care nu au gust si aroma atat de puternice incat sa acopere celelalte arome si se pot folosi in cantitati mari (cardamon negru, coriandru, maghiran,patrunjel,busuioc)
Exista si o categorie de condimente cu personalitate puternica, gust si aroma pregnante, care trebuie utilizate cu grija pentru a nu acoperi celelalte arome, ci a le potenta (ceapa, chimen, dafin, ghimbir, levantica, piper alb, salvie, scortisoara, rozmarin, vanilie).
Ierburile aromate nu rezista la perioade lungi de prelucrare termica (fierbere, prajire). Aroma si gustul lor se dezvolta daca sunt adaugate in mancare la sfarsit, inainte de a fi servite (ardei iute, cimbru, menta).


O serie de condimente provin din Extremul Orient, unde folosirea lor este o arta de influentare a mintii si psihicului. Ele ne pot creste puterea de concentrare, ne sporesc dimanismul si vointa. Unele au efect afrodisiac sau sunt reale somnifere.
Pentru efectele lor terapeutice deosebite, in Extremul Orien nu exista medicament natural care sa nu aiba in compozitie condimente, care pe langa valoarea lor intrinseca favorizeaza absorbtia principiilor active de catre organism.
Piperul este regele condimentelor. Se folosesc mai multe varietati: negru, alb, rosu, verde. Bobitele sunt fructele unui arbust catarator, originar din India. Daca fructele sunt culese verzi, este piper verde; daca au fost lasate sa se coaca pe jumatate si se usuca, avem piper negru, iar daca au fost culese foarte coapte si tinute in apa sarata si uscate, avem piperul alb. Pus in mancare activeaza digestia si circulatia sanguina.
Ca planta medicinala se foloseste in tratarea:
  -Infectii in gat, guturai:intr-o cana de ceai fierbinte ( busuioc, menta, cimbrisor) se pun 2-3 varfuri de cutit piper negru. Se bea cu inghitituri mici, efectul este imediat.
  -Tuse:o jumatate l rachiu (palinca)  la care se adauga 4 linguri piper negru macinat si se lasa 5 zile. Dupa acesta se filtreaza. O lingurita se pune intr-un pahar cu apa si se bea la nevoie cu inghitituri mici. Functioneaza ca un anestezic.
  -Sensibilitate la frig: vreme de o saptamana nu consumati hrana rece si la fiecare masa folositi 2-3 varfuri de cutit de piper.
  -Reumatism: se poate folosi amestecul de la tuse pentru masaj (mai ales in zilele friguroase si umede)
  -Astenia: in sezonul rece, lipsa de lumina ne face inactivi. De aici pana la astenie nu mai e decat un pas. Consumati  piper la masa, 5 zile la rand.
Trebuie sa fiti atenti insa, pentru ca agraveaza  gastrita hiperacida si hipertensiunea arteriala.
Cuisoarele sunt aduse din India si au fost folosite si in Egiptul Antic, fiind una dintre cele mai dezinfectante plante. Stiati ca un singur fruct pus intr-o fiertura de carne, prelungeste valabilitatea mancarii gatite cu 24 de ore?
Se folosesc pentru combaterea unei multitudini de boli:
  -colita de putrefactie, disfunctii biliare- se pun 1-2 varfuri de cutit in salatele de fructe si se mananca inaintea mesei cu o jumatate de ora, timp de o saptamana,
  -balonari- inainte si dupa masa se ia un varf de cutit de pulbere,
  - previne raceala, daca se mesteca 1-2 cuisoare zilnic,
  -dureri de masea, prin efectul sau anesteziant,
  -mancarimi de piele, muscaturi de insecte.
Cardamonul, in araba hell, este condimentul cafelei si al dulciurilor cu cacao. El neutralizeaza toxicitatea anumitor alcaloizi. Este un reintineritor.
  -intoxicatii diverse- se consuma zilnic 10 seminte de cardamon mestecate pe stomacul gol; se adauga 4-5 seminte in cafea.
  -impotenta si frigiditate- se prepara un amestec din 2 galbenusuri de ou, 2 varfuri de cutit de cardamon si 2 lingurite d miere lichida. Se consuma cu inghitituri mici
  -eructatii- dupa masa se mesteca cateva seminte de cardamon
  -digestie lenesa-inainte de masa cu 10 minute se iau cateva seminte pisate cu apa; veti constata o inviorare a intregului organism

Scortisoara este originara din Ceylon (Sri Lanka) si este recunoscuta ca un intaritor al inimii, combate gripa, este afrodisiac, calmeaza durerile interne.
Este unul dintre cele mai vechi condimente. Satisface pofta de dulce, aduce buna dispozitie si contine calciu.
  -pentru probleme de circulatie si cardiace se recomanda zilnic, dimineata si seara, 2 varfuri de cutit de scortisoara amestecata cu miere lichida. Acelasi remediu se recomanda si pentru calmarea sistemului nervos.
  -in caz de sughit sau spasme digestive, se recomanda o infuzie din 3 varfuri de cutit de scortisoara intr-un pahar de apa fierbinte. Se bea cu inghitituri mici.
  -in caz de sangerarea gingiilor, clatiti de 2 ori pe zi cu o infuzie concentrata (o lingurita de scortisoara)
  -daca suferiti de dereglari de apetit, puneti scortisoara in salata de fructe si consumati cu o jumatate de ora inainte de masa.
Nucsoara este ruda cu scortisoara. Este un fruct oleaginos al unei specii de nuc, vesnic verde, originar din Sudan.
De stiut ca in cantitati mici este un stimulent digestiv si un excitant usor. In doze mari, actioneaza ca un somnifer.
  -in caz de insomnie, beti seara un macerat din1-2 lingurite de nucsoara puse in apa de dimineata,
  -daca suferiti de nevralgii, beti un ceai fierbinte in care s-au pus 2-3 varfuri de cutit de nucsoara,
  -foarte eficient in caz de halena este sa consumati inainte si dupa masa sau la inceputul si sfarsitul mesei un varf de cutit de nucsoara si un varf de cutit de cuisoare.
 Nucsoara are un gust picant, usor amarui. Ea poate fi folosita la supe, sosuri, carne( mai ales pui, peste), legume si prajituri.
Are proprietati bactericide, antiseptice, antiinflamatoare, linisteste crampele, stimuleaza sistemul imunitar, antioxidant, vermifuga, carminativa, dar si afrodisiaca.
Nucsoara are un efect calmant, fara a fi sedativ.
Dafinul provine din Grecia. El se remarca prin mirosul intens si delicat al frunzelor. Activeaza digestia, previne intoxicatiile si aromatizeaza conservele.
  -in caz de betie, intoxicatie sau otravire- se recomanda o infuzie din 20-30 de frunze (se bea dintr-o data),
  -digestie grea (atonie digestiva)- 1-2 frunze in mancare sau cate o frunza mestecata inainte de mesele principale,
  -raguseala, pierderea vocii, infectii ale gingiilor- infuzie din 10 frunze cu care se face gargara de 3 ori pe zi,
  -gripa sau bronsita- se prepara un macerat din 1 l apa, 4 frunze de dafin, coaja unei portocale; se tin 4 ore la macerat, dupa care se filtreaza. Se bea pe stomacul gol in mai multe reprize.
Dafinul consumat in doze mari este vomitiv.
 

Sper ca am reusit sa va starnesc curiozitatea si sa va determin sa explorati lumea condimentelor. Va sfatuiesc sa experimentati, sa alegeti si sa va bucurati de beneficiile lor.
                                                                                      
                                                                                                             
 


Adaugati Comentariu:









Ultimele articole


Ultimele stiri


Ultimele comentarii



Ā©2009 . All rights reserved. WebDesign si Gazduire Web de: www.siteuriweb.eu