Acasa     Contul Meu     Contact    
Produse BioCasaImbracaminteHranaIngrijireDiverseArhivaContact.
“Alimentatia este cel dintai medicament“¯.O hrana corecta si echilibrata este cheia pastrarii sanatatii si a combaterii bolilor.
S-a dovedit ca bolile cardiovasculare si cancerele sunt legate de felul in care ne hranim. De asemenea, diabetul, osteoporoza, obezitatea.
Baza unei alimentatii corecte este echilibrul, varietatea si moderatia.
Ce este o hrana echilibrata? Care sunt obiceiurile alimentare corecte?
Bune intrebari, hai sa gasim raspunsurile!




Allium ursinum



                                                                                                                                                     
                                                                                           


Este o planta din cultura spontana a Europei. Creste in luminisurile padurilor de pin sau de stejar. La noi in tara o gasim in Muntenia, Transilvania si sudul Moldovei: in Masivul Lapusului, Muntii Maramuresului, Calimani, Cozia, Bihorului. Sunt renumite zonele Varful Leordis din Muntii Aninei ori satul Leordina de pe valea Viseului.
Se mai numeste aiurda, usturoita, usturoi salbatic, usturoi de padure sau usturoiul ursului., dar cel mai adesea leurda.
Rasare primavara, dupa trecerea zapezilor, urmand ghioceilor. Are frunzele asemanatoare celor de lacramioara, verde deschis la inceput, capatand nuata tot mai inchisa spre toamna si cu un inconfundabil miros de…usturoi. Florile sunt albe si delicate.
Este aliment, leac si o bucurie pentru ochi.
Se folosesc frunzele recoltate primavara, in martie ““ aprilie, pana incep florile sau bulbii, toamna. De preferat sunt frunzele culese cu grija pentru a nu smulge bulbii si a nu condamna specia la disparitie.
In urma cu 3000 de ani celtii o foloseau in scopuri medicale si rituale. Dacii o cunosteau sub numele aibuta si o foloseau in scop depurative sau remediu in bolile de rinichi. Dioscoride, in Grecia, o considera cel mai valoros detoxifiant de primavara. Numele de “usturoiul ursului“¯ i-a fost dat pentru ca, la iesirea din hibernare era cautata de ursi pentru curatarea stomacului, a intestinelor si a sangelui.
Este ruda cu usturoiul, dar studiile au aratat ca are o concentratie mai mare de principii active. In Europa, cei care au luat cel mai in serios aceasta planta, sunt nemtii.
In perioada in care se gasesc frunze proaspete, se recomanda salatele sau adaugate in mancare la fel ca patrunjelul. Pentru restul anului, putem prepara tinctura sau uleiul de leurda.
Salata de leurda se prepara in felul urmator: se iau frunzele, se spala cu apa rece, se zvanta si se taie fasii. Se amesteca impreuna cu ulei de masline, una sau doua linguri de otet de mere si marar tocat. Nu este necesar sa se puna sare! Se consuma doua astfel de salate pe zi, ca aperitiv, timp de trei saptamani.


Tinctura: 100g de frunze spalate si zvantate, se mixeaza si se pun in 300ml de alcool de 50 de grade. Se lasa la macerat 12 zile, dupa care se strecoara si se pastreaza in sticla inchisa la culoare, cu dop etans, la intuneric si racoare.
Uleiul: in 500ml ulei de masline se adauga 150g frunze tocate fin. Se lasa la macerat la soare, doua saptamani, dupa care se filtreaza si se aduna ceea ce se ridica deasupra. Se depoziteaza in sticlute inchise la culoare, cu dop etans si se pastreaza la intuneric si racoare.
Leurda este un aliment foarte placut la gust si cu aroma moderata. Spre deosebire de cateii de usturoi, mirosul nu persista dupa ingerare. Aroma si textura pe care o confera preparatelor, o face sa fie foarte apreciata din punct de vedere culinar, iar continutul de minerale( inclusiv magneziu, germaniu, seleniu, fier )si vitamine o recomanda ca pe un aliment valoros.
Din punct de vedere terapeutic, se recomanda atat in tratamente interne, cat si externe.
“¢    Colesterol marit ““ continutul de ajoena si adenozina scad colesterolul din sange; se recomanda cure de cate trei saptamani, la sfarsitul fiecarui sezon, incepand cu salate primavara si continuand cu ulei de leurda in restul anului.
“¢    Hipertensiune arteriala ““ se recomanda tinctura administrata in doze de 2 lingurite de 3 ori pe zi, timp de sase saptamani, apoi trei saptamani pauza; substantele continute in leurda( y-glutamil peptida, spre exemplu )determina organismul sa produca enzime, care la randul lor regleaza si stabilizeaza tesiunea arteriala, in plus tinctura are si efect vasodilatator.
“¢    Ateroscleroza, arterioscleroza, artrita obliteranta pot fi prevenite sau diminuate cu ajutorul tincturii si uleiului de leurda, administrate cate o lingurita din fiecare, de 4 ori pe zi, timp de trei luni cu o luna pauza; adenozina continuta in frunze impiedica formarea placilor de colesterol si sclerozarea vaselor de sange.
“¢    Flebita, tromboflebita sunt afectiuni pentru care dr. Stefan Dhein de la Universitatea din Leipzig, a demonstrat in 2008, ca pot fi diminuate si prevenite ca urmare a efectului de fluidificare a sangelui si de impiedicare a agregarii plachetare; se recomanda cure de 3 pana la 6 saptamani cu leurda proaspata( 150g ), sau 2 linguri de tinctura de 4 ori pe zi, timp de patru saptamani cu 14 zile pauza.
“¢    Cardiopatia ischemica ““ uleiul si tinctura de leurda amelioreaza si combat colesterolul crescut, hipertensiunea arteriala si tromboza, ceea ce poate preveni ischemia cardiaca; se recomanda 2 linguri de ulei si 4 lingurite de tinctura pe zi, timp de 8 saptamani.
“¢    Varice si hemoroizi ““ se recomanda 150g frunze de leurda( salata ) zilnic, timp de trei saptamani.
“¢    Astm, astm alergic ““ salata de leurda in sezon; substantele volatile ajung in plamani si prin efectul bronhodilatator stimuleaza expectorarea; daca se adauga si ulei de leurda, 2 linguri pe zi, poate fi un adjuvant serios in cazul emfizemului pulmonar.
“¢    Colita de fermentatie, constipatia pot fi inlaturate prin restabilirea florei intestinale normale cu ajutorul unor zaharuri continute in frunze; pentru aceasta se recomanda salate proaspete, zilnic, dar crescand treptat cantitatea.
“¢    Adjuvant contra viermilor intestinali ““ 3 linguri de ulei de leurda, dimineata pe stomacul gol, o data la 3 zile; substantele active inhiba proliferarea si ajuta la eliminarea parazitilor intestinali si stimuleaza peristaltismul intestinal.
“¢    Adjuvant in infectia reno-urinala: se bazeaza pe proprietatile de antibiotic, diuretic si imunostimulator, al tincturii de leurda; se recomanda o lingura de 4 ori pe zi, timp de o luna cu 12 zile pauza.
“¢    Raceala, gripa si complicatiile bacteriene se pot tine sub control cu salate si tinctura de leurda administrata cate o lingura de 4-6 ori pe zi.
“¢    Efect antiambatranire ““ dr H. Torok de la Central Research Laboratory Pecs( Ungaria )a evidentiat capacitatea de neutralizare a radicalilor liberi, a principiilor active continute in tincture de leurda.
Trebuie precizat faptul ca tinctura se dilueaza in apa si se recomanda precautii in cazul mamelor care alapteaza sau a persoanelor cu sensibilitati.

Leurda si tincura de leurda constituie un remediu extern valoros in cazul micozelor vaginale( spalaturi cu solutie de 2 linguri de tincture la 150ml apa), micozelor unghiilor( comprese cu tinctura nediluata ),dar si pentru articulatii dureroase( comprese cu frunze proaspete ).
Cum spuneam, leurda este un aliment interesant ca gust si savoare, dar si foarte sanatos. Cand “da coltul ierbii“¯, aveti ocazia sa experimentati: paine cu unt si leurda tocata, supa cu leurda, cartofi nature cu leurda, paste cu sos de leurda sau orez …
                                                                                                                                           

            


Adaugati Comentariu:









Ultimele articole


Ultimele stiri


Ultimele comentarii



Ā©2009 . All rights reserved. WebDesign si Gazduire Web de: www.siteuriweb.eu