Acasa     Contul Meu     Contact    
Produse BioCasaImbracaminteHranaIngrijireDiverseArhivaContact.
“Alimentatia este cel dintai medicament“¯.O hrana corecta si echilibrata este cheia pastrarii sanatatii si a combaterii bolilor.
S-a dovedit ca bolile cardiovasculare si cancerele sunt legate de felul in care ne hranim. De asemenea, diabetul, osteoporoza, obezitatea.
Baza unei alimentatii corecte este echilibrul, varietatea si moderatia.
Ce este o hrana echilibrata? Care sunt obiceiurile alimentare corecte?
Bune intrebari, hai sa gasim raspunsurile!




Allium porum

Multe rude importante are usturoiul! Prazul sau ai sarbesc, este inca o ruda a sa. Eu nu m-am dat in vant dupa el si nu-mi amintesc de acasa decat praz cu maioneza sau praz cu masline si carne de pasare ori vita.
In cautarile mele din ultima vreme l-am intalnit mentionat deseori ca aliment foarte sanatos si cred ca merita putin loc in acest site. Iata de ce spun aceasta:
prazul este o varietate de usturoi oriental, foarte raspandit in zona mediteraneana. Se consuma partea alba si putin din frunze; are o aroma placuta si discreta, iar gustul este iute-dulceag. Cand este gatit devine dulce. Se armonizeaza foarte usor cu multe legume, in salate si cu orice fel de carne. Are putine calorii si poate fi integrat foarte usor in dietele alimentare care au ca scop scaderea in greutate. Prazul contine vitamine, cum ar fi C, PP, B6 si saruri minerale de fier, magneziu, mangan, calciu, sodiu, potasiu, dar si sulf, siliciu si fibre vegetale sub forma de celuloza.
Tocmai continutul de celuloza si mucilagiu il recomanda ca un foarte bun detoxifiant, avand puterea sa curete tractul digestiv ca urmare a fibrelor, printr-o actiune blanda favorizata de proprietatile emoliente ale mucilagiului.
Mucilagiul din praz  mai are si efect expectorant, fiind benefic in laringite, faringite, bronsite, traheite, raguseala sau chiar pierderea vocii.
Pentru acest scop se prepara o pasta din 500g praz fiert intr-o jumatate litru de apa; cand prazul este moale, se strecoara si se arunca apa, se mixeaza prazul fiert si se adauga 3 linguri de miere. Din acest amestec se administreaza 3 linguri pe zi. Datorita efectului diuretic pe care il are, usurand curatarea rinichilor, eliminarea ureei si a toxinelor, in general, ar trebui sa fie un aliment de baza pentru suferinzii de guta, reumatism, artrita, litiaza, obezitate.


Radacinile de praz pasate in lapte, sunt un remediu impotriva viermilor intestinali (un pahar zilnic pe stomacul gol).
Specialistii in sanatate ne spun ca prazul, prin principiile active pe care le contine, impiedica inmultirea si raspandirea celulelor tumorale, reduce colesterolul, impiedica absorbtia de zahar din intestin, are efect laxativ si diuretic, este un tonic al sistemului nervos, iar consumul regulat reduce riscul de cancer de colon si prostata.
Bulbul sau frunzele de praz pot fi de folos in vindecarea furunculelor si a bataturilor. Astfel, pentru furuncule se toaca frunzele curate de praz si se amesteca impreuna cu apa cu zahar; cu acest amestec se pun cataplasme.
Pentru bataturi, se prepara un macerat in otet din frunze de praz (48 de ore), care se aplica pe batatura pe timpul noptii; dimineata se rade calozitatea.
Este important sa  stitit ca prazul gatit nu trebuie pastrat mai mult de 48 de ore!
In stare cruda, din fericire se poate pastra si peste iarna. Varietatea retetelor culinare in care apare prazul este foarte mare, iar daca doriti sa va convingeti, dati click!

                                                             

Comentariu trimis de :
Florin Tudor
Despre praz, va spun ce stiu eu - bunicii mei , de pamant din Baragan, nu il foloseau nicioadata toamna, ci doar primavara asta dupa ce in prealabil il ingropau, alaturi de morcovi, cartofi, ridiche neagra. Il ingropau - pentru ca in zona noastra nu era obiceiul si solul nu permitea constructia unui beci care sa reziste, de cele mai multe ori se surpa sau inunda si pentru ca aveau mare nevoie de praz in Postul Pastelui, alaturi de fasole, cartofi, prune uscate )cu astea veneau muntenii). Si mai era ceva, statul in pamantul in care se nascuse, il fragezea , ii lua din iuteala era mai suav. Acum, am prins si din obiceiurile oltenilor--sotia, olteanca din Severin e atipica si nu mananca nimic din ce te obliga sa folosesti apa de gura dupa - ei il mananca de cand ii da coltul si pana...se termina, fara probleme ca e mai aspru. O reteta de vara simpla si la indemana - taiat prazul fin rondele, fragezit cu sare si o lingura de lemn ca se impaca mai bine cu strachina de lemn si lingura de lemn decat cu alte fineturi, un otet nu prea iute , musai cu un strop de otet bun dres cu miere invartosata - toate dupa gust si tot dupa voia meseanului sau intocmitorului, ulei de masline daca nu e cu suparare, prazul iubeste si untdelemnul.


Adaugati Comentariu:









Ultimele articole


Ultimele stiri


Ultimele comentarii



Ā©2009 . All rights reserved. WebDesign si Gazduire Web de: www.siteuriweb.eu