Acasa     Contul Meu     Contact    
Produse BioCasaImbracaminteHranaIngrijireDiverseArhivaContact.

Se spune ca apreciezi ceva deabia cand nu-l mai ai, fie el obiect, statut social, profesional sau cineva drag. Timpul trece, viata se schimba si ceea ce parea de nagandit se intampla, pur si simplu. Neprevazutul este ceea ce da vietii culoare, ne pune in evidenta sufletul, intretine scanteia din noi.

Iubim, uram, suntem fericiti sau furiosi, frustrati sau impacati, generosi sau meschini…traim!

Conteaza cum? Cel mai mult conteaza,cum!

 

  


Vinul- prieten sau dusman?






Vita de vie a aparut ca o cultura spontana. Cultivarea ei isi are inceputurile, acolo unde sunt si cele ale agriculturii.
Cand oamenii au inceput sa renunte la viata nomada, cea de vanatori si culegatori si au adoptat modul sedentar, au devenit cultivatori. Probabil, asa au inceput sa cultive si vita de vie.


Noua organizare sociala a condus si la obiceiuri noi, vinul a inceput sa se consume si in cadrul meselor obisnuite.
Calitatile de aliment si medicament ale vinului sunt cunoscute din timpuri stravechi.
Caracterul de esenta a plantei, l-a facut sa fie comparat cu sangele Domnului, devenind un simbol al imortalitatii.
Ca urmare a efectelor de exaltare asupra spiritului, a devenit un simbol al cunoasterii, al initierii.
In zilele noastre, disciplina care se ocupa cu studiul vinului se numeste oenologie. Oenologii spun ca vinul reflecta diversitatea, specificul solului si al climei, dar si cultura celor care il produc.
De la calitatile solului si apa de ploaie care hraneste vita de vie, pana la lacrima limpede a bobului de strugure, drumul vinului inbraca mereu alte povesti.
Vinul vorbeste cu tine, atunci cand il bei, dar trebuie sa stii sa-l asculti!
Petrarca a spus: primul pahar de vin taie setea,
                            al doilea da buna dispozitie,
                             al treilea, placere,
                             al patrulea tine in spate betia,
                            al cincilea, mania,
                            al saselea, cearta,
                            al saptelea, furia,
                            al optulea, somnul,
                            de la al noulea in sus, boala.
Iar Eminescu: putin vin ascute mintea, prea mult o toceste!
Nu vreau sa fac o apologie a vinului, ci sa subliniez avantajele pe care ni le ofera.
Intai de toate, trebuie sa nu uitati ca doar unu sau doua pahare de vin pe zi aduc avantaje!
Statisticile mondiale spun ca unu-doua pahare pe zi reduc mortalitatea datorata bolilor coronariene.
Avantajele majore pe care le aduce consumul rational, am putea spune terapeutic, de vin deriva din continutul in principii active, minerale si vitamine.
S-au pus in evidenta, in vin, peste 1000 de compusi, fapt care il situeaza in categoria alimentelor.
Prezenta potasiului si a magneziului in cantitati suficiente determina efectul diuretic, util in maladiile cardiovasculare, diabet, hepato-renalopatii.
Vinul stimuleaza eliminarea urinei si mentine un nivel scazut al reziduurilor azotate.
Punctul forte al acestei bauturi( si al strugurilor) il constituie continutul de antioxidanti: resveratrol, quercitina, elagenina, flavonoide si altele.
Antioxidantii sunt cei care lupta cu radicalii liberi, protejand celulele sanatoase. Ei sunt concentrati in pielita si samburii strugurelui.
Substante existente in vin previn cancerul prin urmatorul mecanism: ucid celulele bolnave, blocheaza hranirea tumorilor si inhiba raspandirea celulelor bolnave.
Un alt beneficiu este acela ca ajuta la subtierea sangelui: impiedica trombocitele sa se alipeasca, prevenind aparitia infarctului.
De asemenea, vinul contine substante cu efecte fitoestrogenice, care contribuie la combaterea osteoporozei si ameliorarea menopauzei premature.
Beneficiile vinului sunt valabile doar la un consum moderat: 2-3 pahare pe zi pentru femei, 3-4 pahare pe zi pentru barbati!
Consumat in exces, poate da dureri de cap( taninul din vinul rosu), accentuand migrenele celor sensibili.
Nu trebuie neglijat nici aportul de calorii: 125 ml vin-80 cal.
In cantitati mari, reduce capacitatea de concentrare, blocheaza reflexele, iar combinatia cu medicamente poate fi foarte periculoasa. Prin urmare, expune la accidente.
Vinul, baut sistematic in exces poate provoca ciroza, osteoporoza, cancer, hipertensiune arteriala, ulcer stomacal, pancreatita, obezitate.
Hipocrat a spus: vinul este un lucru ce se potriveste omului, fie el sanatos sau bolnav, daca il consuma cu buna cuviinta si dreapta masura.
Adevarul este ca de-a lungul istoriei omului, vinul a fost alaturi de paine, la mare pret.
A fost chiar mai mult, a fost prezent in cultura si religia popoarelor, a facut legatura dintre om si divinitate si i-au fost recunoscute si puterile terapeutice.

La inceputul sec xxi, doctorul Serge Renaud, a prezentat paradoxul francez: in zone ale Frantei, unde se consuma mancaruri traditionale foarte grase (fasole cu carne de porc, gasca sau rata), incidenta bolilor coronariene este foarte scazuta.
Explicatia este: consumul sistematic, dar moderat de vin!
Vinul consumat la mesele importante si in cantitati moderate, imbunatateste apetitul, creste secretiile digestive,stimuleaza motilitatea gastrica.
 Si daca este corect ales potenteaza gustul si savoarea mancarii.
Efectele vinului sunt prezente si la nivel psihic, atat prin culoare, aroma, savoare, cat si prin continutul in sine. Transmite la nivelul creierului, reactii pozitive, stimuland producerea de endorfine, care predispune la calm, liniste, tendinta spre veselie. Acest aspect nu este de neglijat in lupta cu suprasolicitarile fizice si psihice.
Vinul are actiune benefica si in disfunctii sexuale.
Este uimitor, dar a fost pusa in evidenta si actiunea antivirala(poliomielitic, hepatic, enterovirusuri).
In cantitate terapeutica,regleaza echilibrul acido-bazic(B2 si mezoinozitol) asigurand metabolismul corect al grasimilor, proteinelor si glucidelor.
Vinoterapia este aplicata si in infrumusetare, atat in tratamente faciale, cat si corporale. Acidul fructic si polifenolii continuti fac mastile faciale si corporale produse foarte valoroase, avand proprietati regenerante, hidratante,de protectie a pielii, pastrand filmul hidrolipidic si lasand pielea moale, neteda si supla.
Compresele cu struguri zdrobiti ajuta sa se resoarba porii inestetici, iar cele cu must dau luminozitate tenului.
Exista in Franta, un centru SPA care s-a infiintat pe langa o podgorie. Mai e nevioe sa va spun de ce? Pentru ca de la strugure, totul e folositor si cu cat mai aproape de sursa, cu atat mai bine!
Cat despre vin, domnul Dragos Popa, oenolog, a spus: Fiecare sticla reprezinta altceva. Chiar daca reprezinta acelasi soi si traieste in alte conditii, vinul are alta educatie, iar calitatile sale difera.
Vinul se poate bea, consuma, degusta, savura.
Faceti-va din el un prieten!
 

                                                                                                            


Adaugati Comentariu:









Ultimele articole


Ultimele stiri


Ultimele comentarii



©2009 . All rights reserved. WebDesign si Gazduire Web de: www.siteuriweb.eu