Acasa     Contul Meu     Contact    
Produse BioCasaImbracaminteHranaIngrijireDiverseArhivaContact.

Se spune ca apreciezi ceva deabia cand nu-l mai ai, fie el obiect, statut social, profesional sau cineva drag. Timpul trece, viata se schimba si ceea ce parea de nagandit se intampla, pur si simplu. Neprevazutul este ceea ce da vietii culoare, ne pune in evidenta sufletul, intretine scanteia din noi.

Iubim, uram, suntem fericiti sau furiosi, frustrati sau impacati, generosi sau meschini…traim!

Conteaza cum? Cel mai mult conteaza,cum!

 

  


Un inamic mai putin




Cel mai bine te feresti de necazuri atunci cand le identifici si poti sa anticipezi.
Se vorbeste, pe buna dreptate despre toxicitatea aluminiului. Cum s-a ajuns aici? E un revers al civilizatiei, al celei gresit intelese. Sigur, nu aluminiul in sine este un risc, ci acumularea lui excesiva in organism.
Vorbind despre acest lucru, imi amintesc cu tristete ca sunt foarte multi oameni care fac alergie cand aud cuvinte ca “produse bio” sau “viata sanatoasa”.
Haideti sa vedem cum stau lucrurile aici.
Bietul aluminiu este un element chimic foarte raspandit pe Pamant. Prezenta lui a fost presupusa din vechime, dar separarea sa chimica si individualizarea au avut loc abia in secolul al XIX-lea, mai precis in 1827 de catre Friedrich Wohler. Dificultatea cea mai importanta a fost aceea ca este foarte reactiv si nu exista in stare libera; safirul, rubinul, smaraldul sunt oxizi ai aluminiului.
Aluminiul este foarte rezistent la oxidare, ceea ce l-a transformat intr-o vedeta a industriei, are proprietati electrice bune, alta plaja imensa de aplicatii si este foarte usor, lucru apreciat in industria aeronautica si aerospatiala, precum si in constructii.
Toate aceste avantaje pe care stiinta le-a castigat, implica si multa grija. De ce?
Pentru ca , din punct de vedere biologic este neurotoxic, lucru deosebit de grav daca se acumuleaza in organism.
Eu nu va spun sa va aruncati pe geam toate obiectele casnice din aluminiu si chiar fereastra insasi, daca e din acelasi metal, va spun ca e bine sa stiti care e riscul pentru a va lua deciziile corecte. Viata sanatoasa nu trebuie sa ramana un concept, ci sa fie o realitate.
Acumularea in exces a aluminiului in organism are ca efecte de debut dureri de cap, balonare, uscarea pielii, lipsa poftei de mancare, culminand cu forme de encefalopatie (afectiuni organice ale creierului), cum sunt Parkinson sau Alzheimer.
Uneori, manifestarile pot fi de forma anemiilor, osteocalcii (oase moi sau sfaramicioase) sau chiar infarct de miocard.
Cata vreme ne pastram in limitele unei vieti echilibrate, putem trai in liniste cu acest “inamic”. Daca exageram, putem trai o drama.
La ce se refera acest echilibru? Pai la cunoasterea cailor prin care aluminiul poate deveni inamicul nostru.
E bine sa stiti ca este folosit ca aditiv in anumite produse alimentare: este cunoscut ca E173, fiind un colorant pentru cereale, paine, prajituri, biscuiti, paste. Ce motiv v-ar putea determina sa le cumparati copiilor dumneavoastra astfel de produse?
Va recomand sa fiti prudenti si cu ambalajele produselor, pentru ca si ele pot contine aluminiu.
Dupa aceea, este prezent in medicamente ca antiacizii, acidul acetilsalicilic tamponat, unele vitamine si lichidele pentru dializa. In acest caz nu putem proceda simplu, ca la alimente, pentru ca lipsa lor poate genera probleme mai mari, dar putem pastra un echilibru.
Cosmeticele sunt o posibila sursa de contaminare cu aluminiu, prin continut sau prin ambalaj. Aici este foarte usor de controlat si de inlocuit. Siteul de fata  va ofera multe posibilitati.
Sunt foarte multe produse de uz casnic care contin aluminiu. Poate veti zambi cand va voi spune ca lingurile de lemn si vasele de lut pentru gatit sunt grozave.

Indraznesc sa va invit sa incercati si sa-mi spuneti ce gusturi descoperiti.
Sticla este foarte sanatoasa, atentie insa la asa numitele “vase tiganesti”, nu stiti ce metale contin!
Folia alimentara din aluminiu este uneori necesara; atunci va sugerez sa acoperiti intai cu hartie de copt si apoi cu folie de aluminiu.
Specialistii spun ca cea mai importanta sursa de acumulare a aluminiului in organism, ramane apa de baut. Din pacate, uzinele de tratarea apei folosesc sulfatul de aluminiu.
Daca nu aveti posibilitatea sa beti o apa de izvor bine controlata, fiti cu grija ce apa alegeti, mai ales daca beti din cea imbuteliata.
Apa potabila de la robinet, este in limite normale, dar atentie la echilibrul general!
Absorbia aluminiului depinde de tipul compusilor prezenti, de compozitia alimentelor, precum si de varsta si starea de sanatate a fiecaruia.
Dupa cum vedeti, nu sunt niste reguli general valabile, dar cand stii ca te expui, poti sa te si protejezi, pe tine si pe cei dragi.
Paza buna, trece primejdia rea!

                 


Adaugati Comentariu:









Ultimele articole


Ultimele stiri


Ultimele comentarii



©2009 . All rights reserved. WebDesign si Gazduire Web de: www.siteuriweb.eu