Acasa     Contul Meu     Contact    
Produse BioCasaImbracaminteHranaIngrijireDiverseArhivaContact.

Se spune ca apreciezi ceva deabia cand nu-l mai ai, fie el obiect, statut social, profesional sau cineva drag. Timpul trece, viata se schimba si ceea ce parea de nagandit se intampla, pur si simplu. Neprevazutul este ceea ce da vietii culoare, ne pune in evidenta sufletul, intretine scanteia din noi.

Iubim, uram, suntem fericiti sau furiosi, frustrati sau impacati, generosi sau meschini…traim!

Conteaza cum? Cel mai mult conteaza,cum!

 

  


Echilibrul acido-bazic

Vrem ori nu, ne place ori nu chimia face parte intima din viata noastra. Organismul uman este cea mai complexa uzina, reactiile biochimice fiind la baza confortului sau disconfortului fiecaruia dintre noi.
Am putea spune ca fericirea noastra depinde de...echilibrul acido-bazic.
PH-ul sangelui si al fluidelor umane, in general trebuie sa fie intre 7,35 si7,45. Prin urmare, mediul propice desfasurarii unor procese biologice corecte, in organismul nostru este alcalin.
Ce se intampla daca devine acid?
Aciditatea crescuta inseamna imbatranire, degradare, boala.
Voi incerca o ilustrare simpla a ceea ce se petrece intr-un astfel de caz: pentru mentinerea vietii si desfasurarea ei corecta, organismul are nevoie de hrana. Aceasta este descompusa in tractul digestiv si transportata catre celule, unde este transformata in energie in urma reactiilor de oxidare. In urma acestor procese rezulta si reziduuri acide, pe care “uzina” le elimina prin urina, respiratie sau transpiratie. Dar daca sunt in exces? Atunci, aceeasi “uzina” incearca sa le gaseasca loc de depozitare; aceasta se produce de-a lungul vaselor de sange sau in tesuturi. Cercul vicios inceput continua cu ingrasare, ca nevoie de spatiu, inflamarea organelor si tesuturilor, aparitia de calculi sau chisturi.
Incetinirea circulatiei sanguine, aparitia deficitului de oxigen, vor avea ca rezultate ingrosarea sangelui, hipertensiune arteriala, diabet, cancer, scaderea capacitatii naturale de aparare a organismului.
E bine sa dam importanta analizelor medicale periodice care pot pune in evidenta modificarea echilibrului acido-bazic al organismului pentru a ne putea pastra starea de sanatate. VSH si fibrinogen ridicat inseamna cresterea aciditatii, valori mari ale acidului uric arata un consum prea mare de carne, acizi grasi si trigliceride crescute pun in evidenta arderea incompleta a carbohidratilor (fie datorita unui consum exagerat, fie a unui metabolism deficitar).
Cum am ajuns aici? De regula trebuie sa ne analizam dieta. Sunt alimente si bauturi care consumate sistematic sau in exces strica echilibrul interior.
Spre exemplu consumul de coca-cola determina acumulare de acid fosforic; acesta este mai mult decat toxic, este otravitor. Organismul va lua rapid masuri de neutralizare cu minerale alcaline, cum ar fi calciul, al carui echilibru este afectat, se foloseste calciul din oase si apare decalcifierea sau chiar osteoporoza.
Un proces asemanator se produce la aparitia acidului sulfuric (consum excesiv de galbenus de ou).
Este bine de stiut ca sunt si alimente alcaline ale caror reziduuri sunt acide, cum ar fi carnea, dar si alimente acide care genereaza alcalinitate (lamaia, otetul de mere).

                                                                          

Metodele prin care putem aduce pH-ul la valori normale, adica 7,1 pentru femei si 7,3 pentru barbati, sunt alimentatia si exercitiile de respiratie.
Orientativ, va pot spune ca:
-    Produsele animale, , cerealele, faina, zaharul si orezul neprelucrate, pastele, ciocolata, mierea prelucrata, mustar, otet (din vin), muraturi sunt acide.
-    Indulcitorii artificiali, inghetata, produsele fast-food, alcoolul, cafeaua, zaharul si orezul prelucrate, bauturi racoritoare acidulate, afine, prune uscate, nuci, arahide, fistic, cartofi preparati fara coaja, mazare, unele soiuri de fasole sunt foarte acide.
-    Majoritatea legumelor si fructelor ca lamaia, smochine uscate, stafide, broccoli, patrunjel, telina, castravete, usturoi, spanac crud (gatit devine acid), ceaiurile de plante, uleiul de masline, scortisoara, kefirul, bicarbonatul de sodiu sunt alcaline.
Printr-o dieta echilibrata si adaptata necesitatilor organismului fiecaruia se poate asigura o stare de sanatate si confort.
Multi specialisti recomanda consumul unui pahar de apa cu o lingurita de miere (iar mierea o puteti alege in functie de problemele de sanatate: castan, coriandru, tei, salcam, etc) si 1-2 lingurite de otet de mere, in fiecare dimineata, pe stomacul gol. Otetul de mere este un produs natural, deosebit de valoros, ajutand la refacerea rapida a rezervelor de minerale din corp, are efect calmant, detoxifiant, diuretic, antiseptic intestinal si renal, hipocolesterolemiant si contribuie la pastrarea echilibrului acido-bazic despre care vorbim.
Cel mai simplu exercitiu de respiratie consta in inspirare-expirare, in aer liber si curat de 10-15 ori, vizualizand ca umpleti plamanii de la baza catre partea superioara si expirati scotand aerul de la partea superioara pana la baza.
Ceea ce v-am spus nu e greu, nici scump.
Sanatate!


Adaugati Comentariu:









Ultimele articole


Ultimele stiri


Ultimele comentarii



©2009 . All rights reserved. WebDesign si Gazduire Web de: www.siteuriweb.eu