Acasa     Contul Meu     Contact    
Produse BioCasaImbracaminteHranaIngrijireDiverseArhivaContact.

Se spune ca apreciezi ceva deabia cand nu-l mai ai, fie el obiect, statut social, profesional sau cineva drag. Timpul trece, viata se schimba si ceea ce parea de nagandit se intampla, pur si simplu. Neprevazutul este ceea ce da vietii culoare, ne pune in evidenta sufletul, intretine scanteia din noi.

Iubim, uram, suntem fericiti sau furiosi, frustrati sau impacati, generosi sau meschini…traim!

Conteaza cum? Cel mai mult conteaza,cum!

 

  


Cunoaste-te pe tine insusi

Este maxima scrisa pe frontispiciul templului din Delfi. Au trecut mii de ani pana cand a fost recunoscuta ca stiinta.
Foarte mult timp s-a considerat ca in viata reusesc doar cei inteligenti (vorbim aici de o societate normala). Si totusi, se cunosc persoane care in copilarie si adolescenta nu au excelat prin nimic, dar au ulterior cariere fulminante, cupluri care se iubesc si se despart dupa cativa ani si alte astfel de exemple.
Cu cat societatea in care traim, lumea in general, devine mai complexa, cu atat mai mult avem nevoie de reactii mai elaborate.
Este suficient sa caracterizam pe cineva dupa coeficientul de inteligenta?
Nu mai este. Se vorbeste tot mai mult despre coeficientul emotional si inteligenta emotionala.
Este stiut faptul ca emotiile sunt o parte integranta a naturii umane; unele pareri avizate spun ca ne conduc viata. Cand scapa de sub control, nu se intampla lucruri bune.
Psihologii considera ca nu putem vorbi despre inteligenta omitand aspectul emotional; mai mult decat atat, ocupa primul loc in ansamblul uman.
Daca un IQ ridicat ne permite sa procesam rapid informatiile si sa fim logici, inteligenta emotionala (EQ) ne ajuta sa ne cunoastem si sa ne intelegem propriile emotii, sa ni le gestionam, sa empatizam cu cei din jur si sa cream relatii interpersonale mai bune.
Altfel spus, dezvoltarea inteligentei emotionale are ca rezultat construirea unor relatii armonioase cu cei din jur, prin intelegerea si gestionarea emotiilor.
Cunoasterea sentimentelor, exprimarea lor si comunicarea intima sunt foarte importante pentru calitatea vietii, intelegand prin asta atat viata personala cat si cea sociala.
In 1998 psihologul Daniel Goleman a condus un studiu privind competentele manageriale. Rezultatul a fost ca 67% dintre abilitatile care conduceau la performanta erau competente emotionale. Acest fapt l-a indreptatit sa afirme ca sunt de doua ori mai importante decat abilitatile tehnice. Implicit, cu cat urci in ierarhia unei organizatii, cu atat inteligenta emotionala este mai importanta.
Inteligenta emotionala se rasfrange asupra sanatatii in modul cel mai direct. Iata cateva exemple.
Pe un esantion de cateva sute de studenti de la Universitatea din Carolina de Nord s-a masurat si s-a urmarit in timp, nivelul de ostilitate fata de societate. Dupa 25 de ani, numarul supravietuitorilor celor cu nivelul cel mai ridicat de ostilitate era de 7 ori mai mic decat al celor cu nivelul cel mai mic.
Intr-un grup de 100 de pacienti care urmau sa sufere un transplant de maduva, s-au evidentiat 13 pesimisti si 87 de optimisti (Universitatea din Minnesota). Dupa un an de la transplant, din cei 13 a supravietuit doar unul, in timp ce din cei 87 au supravietuit 34.
Intr-un lot de 122 de pacienti care au suferit un atac de cord, s-au identificat 25 cei mai pesimisti si alti 25 cei mai optimisti. Dupa 8 ani, dintre pesimisti mai traiau 4, iar dintre optimisti 19.
Aceste exemple si inca altele, i-au determinat pe specialisti sa afirme ca exista o legatura neurochimica intre creier si sistemul imunitar. Vorbim aici despre imunitatea neuro psihica.
Este evident ca gestionarea inteligenta a emotiilor ajuta corpul in lupta impotriva bolilor.
Si iata cum “cunoaste-te pe tine insuti” este stiinta!

                                         


Adaugati Comentariu:

Ultimele articole


Ultimele stiri


Ultimele comentarii©2009 . All rights reserved. WebDesign si Gazduire Web de: www.siteuriweb.eu