Acasa     Contul Meu     Contact    
Produse BioCasaImbracaminteHranaIngrijireDiverseArhivaContact.

Se spune ca apreciezi ceva deabia cand nu-l mai ai, fie el obiect, statut social, profesional sau cineva drag. Timpul trece, viata se schimba si ceea ce parea de nagandit se intampla, pur si simplu. Neprevazutul este ceea ce da vietii culoare, ne pune in evidenta sufletul, intretine scanteia din noi.

Iubim, uram, suntem fericiti sau furiosi, frustrati sau impacati, generosi sau meschini…traim!

Conteaza cum? Cel mai mult conteaza,cum!

 

  


Ce inseamna cafeaua pentru mine?





Pentru mine ziua incepe cu o cafea buna. Sunt foarte multi ani, de cand acest obicei a devenit unul dintre cele mai frumoase momente ale zilei.
Pun cafeaua si apa in cafetiera, on, iar eu imi fac toaleta de dimineata.
Cand ma intorc in bucatarie, mirosul ei incepe sa ma invaluie si simt cum ma trezesc incet-incet. Iau ceasca in mana si ii simt caldura, privesc pe fereastra si  sorb….

De obicei, asta se intampla devreme, cand in casa toti dorm, cu exceptia Torei care da din coada si se invarte in jurul meu. E liniste inca, fara muzici sau bornmasini si dincolo de geam se trezesc, pentru o noua zi copacii, pasarile, oamenii.
Fie vara sau iarna, simt aceeasi bucurie si liniste sufleteasca la fiecare inghititura de cafea, bauta in liniste, dimineata devreme.
Este ceva special in gustul si aroma ei, aproape mistic.
Cafeaua a fost pe rand, aliment, medicament si obicei.
In Orientul Mijlociu este cunoscuta de mai bine de 10 secole, pe cand in Occident doar de 3.
Originile sale sunt in misteriosul continent African, in Etiopia, regiunea Kaffa. De aici a fost dusa in Yemen, Arabia, Egipt.
In Europa a intrat prin porturile venetiene, in perioada de inflorire a comertului pe mare.
Exista o legenda care spune ca un pazitor de capre yemenit, Khaldi, a observat ca , dupa ce mancau fructele unui anumit arbore, caprele sale deveneau foarte neastamparate.
A adunat cateva astfel de fructe si le-a dus la o manastire din apropiere. Slujitorii manastirii au preparat o fiertura, un lichid amar,dar foarte aromat care baut alunga oboseala si somnul.
O alta legenda povesteste ca un dervis musulman a fost condamnat la moarte, find alungat in desert. La un momentdat, el a auzit o voce care i-a spus sa manance anumite fructe. Erau fructe de cafea. In felul acesta, el a supravietuit si a adus semenilor sai boabele de cafea.
Nu stiu care ar fi mai plauzibila, dar mie imi convine misterul!

                                                                   

La inceput,cafeaua era folosita ca un aliment. Boabele macinate erau amestecate cu grasime animala, se faceau bilute si erau consummate de razboinici, ca aliment energizant.
Incetul cu incetul a devenit un remediu, ca urmare a proprietatilor sale stimulative. Intotdeauna insa, cafeaua a avut o reputatie mistica.
Arborele de cafea este un arbore tropical, ce poate atinge inaltimi de 5-6m.
Frunzele sunt ovale, ascutite si de culoare verde inchis, cu margini ondulate.
Florile apar la baza frunzelor, pe la mijlocul verii. Din aceste flori apar fructele, de marimea unor visine. Ajung la maturitate in 7-9 luni, capatand o culoare rosu-stacojiu. Fiecare fruct contine 2 seminte, boabele de cafea.
Se cunosc in jur de 80 de soiuri de cafea, din care se cultiva 4: Arabica, Robusta, Liberica si Maragogype.
Cafeaua Arabica este originara din Africa, Abisinia si este cea mai apreciata si cea mai raspandita.
Este o cafea cu tarie medie, gust si aroma foarte rafinate.
Se cultiva in America Latina si in Africa.

Cafeaua Robusta este originara tot din Africa, dar din statul Congo.
Are un gust mai neutru si aroma mai slaba. Se prelucreaza mai ales in cafea solubila.
Se cultiva in Africa, India, Indonezia.
Cafeaua Liberica provine din Africa( Liberia) si este o cafea de calitate mediocra. Ea se cultiva in Africa si America de sud.
Cafeaua Maragogype este un hibrid intre cafeaua Arabica si Liberica si isi are originea in Brazilia, statul Bahia, orasul Maragogype.
Pastreaza caracterele speciei Arabica. Se cultiva in Brazilia Guatemala, Mexic.
Pentru prepararea unei cafele bune sunt importante macinarea, dozarea, apa folosita si prospetimea.
Gradul de macinare este in stransa legatura cu metoda de preparare. Cu cat timpul de pregatire este mai mic, cu atat trebuie sa fie macinata mai fin.
Cele mai bune dozari sunt combinatii intre mai multe tipuri de cafea:
-Arabica este moderata la gust, dar foarte aromata
-Arabica impreuna cu Robusta este o cafea tare si aromata.
Se recomanda a se folosi apa curata incalzita pana aproape de fierbere.
In ceea ce priveste prospetimea cafelei, trebuie stiut ca prezenta oxigenului, caldura, lumina, umezeala duc la pierderea calitatilor cafelei.
Cafeaua trebuie pastrata in recipiente opace, inchise ermetic si la temperatura camerei.Bauta in cantitati moderate, cafeaua este benefica. Se crede ca prima data a fost bauta la o manastire din Etiopia, observandu-se ca diminua oboseala din timpul ceremoniilor religioase de lunga durata.
Cafeaua are o actiune psiho-stimulatoare: imbunatateste timpul de reactie, vigilenta si creaza buna dispozitie.
Cafeaua stimuleaza secretiile( salivara, suc gastric) si regleaza tranzitul intestinal. Se recomanda prudenta in cazul celor care sufera de gastrita sau ulcer duodenal.
Prin cantitatea de antioxidanti continuti, reduce aparitia cancerului hepatic si de colon.
Contine acid colargenic, care protejeaza impotriva diabetului. Previne calculii biliari la femei.
Componenta principala a cafelei este cofeina, stimulent al sistemului nervos:
creste activitatea intelectuala si reduce temporar oboseala.
Cofeina favorizeaza digestia, stimuland activitatea aparatului excretor.
De asemenea, are efect vasodilatator, reducand migrenele.
Cofeina se mai gaseste  in ceai si in ciocolata.
In metabolismul uman, concentratia de cofeina in sange se injumatateste intr-un interval de 3 pana la 6 ore..

Nu se recomanda consumul de cafea persoanelor care sufera de hepatita cronica, ciroza, ulcer, nevroza, hipertensiune arteriala, enterocolita.
Cafeaua are un efect remarcabil in vindecarea celulitei. Va recomand, ca metoda pe care eu o practic de ani de zile, gomajul corporal cu amestec de cafea si ulei de masline. Puteti adauga si praf de ghimbir sau alte condimente cu rol in estetica corporala.
In ceea ce priveste consumul de cafea, nu uitati, insa ca leacul nu-i cu sacul!
Pentru a va pastra o relatie buna cu misterioasa cafea, nu depasiti 2-3 cesti pe zi.
Eu ma rezum la una singura si in mod exceptional, a doua. Dar ceasca aceea de cafea, de dimineata este foarte importanta pentru ca atunci imi adun eu fortele pentru ziua care incepe si mereu sper ca va fi la fel de  frumoasa si misterioasa ca lichidul a carui caldura inconfundabila o simt intre palme , ca pe propriul meu suflet pregatit sa iasa in lume.

                                                                                                                      
                                                                                    


Adaugati Comentariu:









Ultimele articole


Ultimele stiri


Ultimele comentarii



©2009 . All rights reserved. WebDesign si Gazduire Web de: www.siteuriweb.eu