Acasa     Contul Meu     Contact    
Produse BioCasaImbracaminteHranaIngrijireDiverseArhivaContact.
Pentru fiecare dintre noi, in centrul cotidianului se afla caminul sau ceea ce numim casa. Este locul unde ne adunam singuri sau cu familia, dupa activitatile din timpul zilei, este locul in care ne regasim pe noi si sufletele noastre, unde se nasc proiectele noastre de viata, unde radem sau plangem liberi. Este punctul nostru de echilibru, lipsit de orice constrangere.
Casa este cea care face diferenta in existenta noastra.
A dori si a realiza o casa mai ecologica nu inseamna doar a contribui la binele planetei, ci in egala masura a contribui la sanatatea personala si financiara.

Sapunul natural
Primul sapun (si fara indoiala, natural!) a fost sapunul de Alep, preparat in Siria, acum 3000 de ani din ulei de masline si cenusa de laur (dafin). Si acum este foarte apreciat si folosit.
In Europa, galii preparau sapun din cenusa si grasime de bou, folosindu-l mai ales pentru spalarea parului.
In Italia s-a preparat celebrul si astazi,  sapun de Marsilia, din ulei de masline si cenusa de plante.
Procesul chimic din care rezulta sapunul se numeste saponificare, iar componentele principale sunt hidroxidul de sodiu sau potasiu continut de cenusa folosita (soda naturala) si grasimea. La temperatura de 80-100 de grade Celsius, grasimea hidrolizeaza in mediu alcalin rezultand glicerol (amestec de carboxilati de sodiu sau potasiu). Moleculele de carboxilati sunt molecule bipolare, care se fixeaza pe grasimi si pe moleculele de apa. La clatire acestea sunt eliminate impreuna cu tot ce au fixat (grasime, murdarie). Acesta este procesul de curatare.
Sapun natural, produs bio, se gaseste in magazinele de profil, sub forma solida , crema sau sapun lichid. Il puteti folosi ca atare sau pentru prepararea produselor de ingrijire, dupa retete pe care vi le punem la dispozitie www.biologicus.ro/Ingrijire _Personala.html
Tot in aceste magazine, gasiti produse bio de curatenie care pot avea in compozitie sapun natural.
Efect de curatare au si saponinele continute in anumite plante iar mecanismul este asemanator. Am vorbit despre nucile de sapun si vi le recomand ca detergent natural, atat sub forma de coji, cat si ca extract lichid.
                       


Este bine de stiut ca apa in care s-a spalat, in acest caz, nu trebuie deversata direct in apa cu fauna acvatica (dezintegreaza tesuturile pestilor), in schimb in canalizarea urbana este chiar benefica.
Sapunul natural este alternativa tensioactivilor sintetici din gelurile de dus sau detergenti. Din fericire piata de produse bio ofera deja foarte multe optiuni.


                                                                         


Adaugati Comentariu:

Ultimele articole


Ultimele stiri


Ultimele comentarii©2009 . All rights reserved. WebDesign si Gazduire Web de: www.siteuriweb.eu